Sreda,
10. 7. 2024,
18.28

Osveženo pred

5 dni, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Vrh Nata F-16 letala Robert Golob Anthony Blinken Vladimir Putin Volodimir Zelenski Vojna v Ukrajini

Sreda, 10. 7. 2024, 18.28

5 dni, 18 ur

Golob še ne ve, koliko bodo dali Ukrajini

Vrh Nata: Zelenski bo dobil letala F-16

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,85
Vladimir Putin | Ukrajina bo od članic zveze Nato dobila vojaška letala F-16. Kako bo reagiral Putin? | Foto Reuters

Ukrajina bo od članic zveze Nato dobila vojaška letala F-16. Kako bo reagiral Putin?

Foto: Reuters

Članice Nata so Ukrajini začele dobavljati vojaška letala F-16, je ob robu vrha zavezništva v Washingtonu povedal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potezo pozdravil, Norveška pa je napovedala, da bo Ukrajini prav tako še letos dobavila omenjena letala. "Medtem ko govorimo, je dobava letal F-16 Ukrajini v teku, in sicer iz Danske in Nizozemske," je dejal Blinken.

Dodal je, da bodo letala letos poleti letela po ukrajinskem nebu, da se bo lahko Ukrajina še naprej učinkovito branila pred rusko agresijo.

Kaj Zahod s tem sporoča Putinu?

Poudaril je, da Zahod s tem sporočilo pošilja tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Če bo vztrajal, se bo škoda za Rusijo in njene interese samo še bolj poglabljala," je poudaril ameriški zunanji minister.

Vladimir Zelenski je v odzivu na družbenih omrežjih zapisal, da bo dobava F-16 pripomogla k hitrejšemu koncu vojne. "Letala F-16 približujejo pravičen in trajen mir." Zahodne države sicer praktično od začetka ruske agresije pred več kot dvema letoma poziva k dobavi sodobnih bojnih letal.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken (na fotografiji desno) je dejal, da se bo lahko Ukrajina z letali F-16 še naprej učinkovito branila pred rusko agresijo. | Foto: Reuters Ameriški zunanji minister Antony Blinken (na fotografiji desno) je dejal, da se bo lahko Ukrajina z letali F-16 še naprej učinkovito branila pred rusko agresijo. Foto: Reuters

Rusi jih imajo 300

Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta lani zavezniškim državam dal zeleno luč za dobavo v ZDA izdelanih letal Ukrajini, zdaj pa so jih začele tudi dobavljati. Gre za deset ali dvajset letal, kar po oceni Zelenskega ne bo zadostovalo. "Tudi če jih bo 50, to še ni nič. Rusi jih imajo 300," je izpostavil ukrajinski predsednik in ocenil, da dokler Ukrajina ne bo imela vsaj 128 bojnih letal, na nebu ne bo mogla konkurirati Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nadaljnja vojaška pomoč Ukrajini je sicer ena od osrednjih tem tridnevnega zasedanja voditeljev članic zveze Nato, ki ga v ameriški prestolnici gosti Biden. Že pred začetkom vrha je več članic napovedalo tudi dobavo sistemov zračne obrambe Kijevu.

Tudi Skandinavci jih bodo dostavili

Za dobavo letal F-16 Ukrajini se je odločila tudi Norveška, kar je premier skandinavske države Jonas Gahr Store napovedal že avgusta lani med obiskom v Kijevu. V Washingtonu je sporočil, da bodo dobave začeli še letos. "V kombinaciji s sistemi zračne obrambe bodo bojna letala ključnega pomena za obrambo Ukrajincev pred ruskimi zračnimi napadi," je dodal.

"Nobenega dvoma ni, da je Ukrajina na poti v Nato. Nenazadnje ta proces traja že več kot desetletje. Vprašanje ni ali, vprašanje je kdaj," je na vrhu zveze Nato dejal predsednik vlade Robert Golob.  | Foto: Reuters "Nobenega dvoma ni, da je Ukrajina na poti v Nato. Nenazadnje ta proces traja že več kot desetletje. Vprašanje ni ali, vprašanje je kdaj," je na vrhu zveze Nato dejal predsednik vlade Robert Golob. Foto: Reuters

Golob še ne ve, koliko bodo dali Ukrajini

Slovenija bo prispevala svoj delež za obrambo Ukrajine, vendar pa predsednik vlade Robert Golob ob prihodu na vrh zveze Nato o številkah oziroma zneskih ni mogel govoriti, ker še niso razdeljeni.

"Nobenega dvoma ni o tem, da je Ukrajina na poti v Nato. Nenazadnje ta proces traja že več kot desetletje. Vprašanje ni ali, vprašanje je kdaj. Razumem, da trenutek še ni napočil, pa vendar – dajmo se pripravljati, kot da bo to mogoče že jutri," je dejal premier.

"Pomembno je to, da se v tem vmesnem obdobju vsi zavedamo svojih obveznosti, prispevamo h krepitvi svojega vojaškega proračuna in svoje obrambne sposobnosti ter solidarno prispevamo za Ukrajino skupaj z drugimi članicami. Številke še niso posebej razdeljene po državah. Mi bomo solidarno prispevali svoj delež," je zagotovil Golob.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da je Golob s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom govoril o krepitvi vojaške industrije in sodelovanju med vladama in obrambnima ministrstvoma.

 
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Novice Ukrajini 40-milijardna finančna injekcija, koliko bo prispevala Slovenija?
Donald Trump Nato
Novice Vrh zveze Nato tudi v luči bojazni pred prihodom Trumpa
Marjan Šarec
Novice Šarec: Slovenija se drži svojih zavez glede porabe za obrambo
Joe Biden
Novice Biden: Zmagala bo Ukrajina