Torek,
19. 5. 2020,
7.27

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

12

Natisni članek

Brazilija Koronavirus okužba ZDA Donald Trump

Torek, 19. 5. 2020, 7.27

3 leta, 11 mesecev

Virus ne pojenja, na pomoč kličejo zdravnike iz tujine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

12


Brazilija namerava s Kube pripeljati 157 zdravnikov, da bi ji pomagali v boju proti pandemiji novega koronavirusa. Brazilsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da obnavlja program sodelovanja med državama, ki ga je leta 2013 začela levičarska predsednica Dilma Rousseff, aktualni desničarski predsednik Jair Bolsonaro pa ga je prekinil.

Sprva bo v Brazilijo prišlo 157 kubanskih zdravnikov, pozneje pa še več. Poslali jih bodo v odročne kraje, kjer zdravnikov in ustrezne zdravstvene oskrbe ni na voljo. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro sicer zavrača ukrepe proti pandemiji bolezni covid-19, ker meni, da je gospodarstvo pomembnejše. Bolezen označuje za manjšo gripo, zaradi nesoglasij v zvezi z epidemijo pa sta ga v zadnjih mesecih zapustila že dva ministra za zdravje, poroča STA.

Brazilija
Novice Bolnišnice tik pred zlomom. Bo pomagala stroga karantena? #foto #video

Brazilija že na tretjem mestu po številu okužb

Država je sicer že na tretjem mestu po številu primerov novega koronavirusa v svetu, takoj za ZDA in Rusijo. Do zdaj so namreč potrdili 254.220 primerov okužb, umrlo pa je skoraj 17 tisoč ljudi. Po nekaterih ocenah bi bile lahko sicer resnične številke za okoli 15-krat višje, saj v Braziliji opravijo zelo malo testov na novi koronavirus.

Brazilija je po številu primerov novega koronavirusa na tretjem mestu na svetu. | Foto: Reuters Brazilija je po številu primerov novega koronavirusa na tretjem mestu na svetu. Foto: Reuters

Brazilsko ministrstvo za zdravje pričakuje, da bodo vrhunec okužb in smrti dosegli avgusta, nato naj bi se začele razmere izboljševati. To pomeni, da največjo državo Latinske Amerike čakata še več kot dva meseca slabšanja razmer, poroča STA.

Koronavirus v Belgiji
Novice April v tej evropski državi najbolj smrtonosen po drugi svetovni vojni #video

Trump jemlje zdravilo za malarijo

V ZDA se je medtem do ponedeljka zvečer z novim koronavirusom okužilo 1,508 milijona ljudi, za boleznijo covid-19 pa jih je umrlo 90.353. Do zdaj je uspešno okrevalo 283 tisoč ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump je bil v ponedeljek zadovoljen, ker uvodni testi potrjujejo uspešnost cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga v sodelovanju z ameriško vlado oziroma ameriškim nacionalnim inštitutom za zdravje razvija podjetje Moderna.

Novica o cepivu Moderne je borzne indekse dvignila navzgor, Trump pa je lastnikom restavracij zagotovil, da se bodo kmalu vrnili v stare čase pred koronavirusom. Trump je novinarjem med drugim povedal, da že več dni uživa zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, ki ga v nasprotju s priporočili zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA) in zdravstvenih strokovnjakov promovira kot uspešno sredstvo proti bolezni covid-19.

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da že poldrugi teden jemlje zdravilo proti malariji hidroksiklorokin. | Foto: Getty Images Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da že poldrugi teden jemlje zdravilo proti malariji hidroksiklorokin. Foto: Getty Images

"Začel sem ga jemati, ker sem slišal, da je dobro. Slišal sem veliko dobrih zgodb. Za zdaj kaže, da je vse v redu," je dejal Trump in razburil celo voditelje na televiziji Fox News, ki se bojijo za njegovo zdravje. Če je Trumpova izjava resnična, potem je nekaj narobe z njegovimi izjavami izpred tedna dni in pol, ko je bila okužba z novim koronavirusom potrjena pri njegovem osebnem strežniku in je predsednik javno zagotavljal, da ga okužbe v Beli hiši ne skrbijo. Svoj pogum redno izkazuje tudi s tem, da ne nosi maske.

Prodaja hidroksiklorokina na recept je v ZDA poskočila za 80 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, potem ko ga je začel Trump marca skupaj s televizijskimi zdravniki promovirati kot uspešno sredstvo proti novemu koronavirusu. Člani Trumpove delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu, kot je direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, so svarili pred uporabo omenjenega sredstva, ker naj bi imelo stranske učinke in ni potrjeno kot uspešno proti bolezni covid-19.

FDA je potem izdala priporočilo, naj se hidroksiklorokin uporablja le v bolnišnicah v skrajnih primerih in za potrebe raziskav. Vse do zdaj objavljene študije v ZDA, Franciji in na Kitajskem niso našle nobenih koristi tega sredstva proti bolezni covid-19. Nekateri bolniki, ki so ga uživali, sicer trdijo, da jim je rešil življenje, poroča STA.