Ponedeljek,
7. 10. 2024,
7.15

Osveženo pred

4 ure, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Natisni članek

Evropski parlament poslanci Strasbourg plenarno zasedanje Viktor Orban

Ponedeljek, 7. 10. 2024, 7.15

4 ure, 56 minut

Viktor Orban bo danes predstavil prioritete madžarskega predsedovanja Svetu EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Viktor Orban | Madžarski premier Viktor Orban bo v sredo poslancem predstavil prednostne naloge madžarskega predsedovanja Svetu EU, ki se je sicer začelo 1. julija.  | Foto Reuters

Madžarski premier Viktor Orban bo v sredo poslancem predstavil prednostne naloge madžarskega predsedovanja Svetu EU, ki se je sicer začelo 1. julija.

Foto: Reuters

Evropski poslanci bodo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu od danes do četrtka med drugim razpravljali o razmerah na Bližnjem vzhodu ter nadzoru na notranjih in zunanjih mejah EU, potekala bo predstavitev prioritet madžarskega predsedovanja Svetu EU. Dogajanje v parlamentu bo zaznamovalo še ocenjevanje kandidatov za člane nove Evropske komisije.

Evropski poslanci bodo danes ob obletnici napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael razpravljali o razmerah v Gazi, kjer se nadaljuje izraelska ofenziva. Ob tem bodo v torek skupaj z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom ocenili stopnjevanje konflikta na Bližnjem vzhodu s poudarkom na Libanonu, kjer so se nedavno okrepili izraelski napadi. Po besedah Borrella je Unija "še naprej zavezana prizadevanjem za preprečitev regionalne vojne".

Dogajanje bo zaznamovalo tudi imenovanje nove Komisije 

Dogajanje v parlamentu bo zaznamovalo tudi oblikovanje nove Evropske komisije. Parlamentarni odbor za pravne zadeve je prejšnji teden začel preverjati izjave o interesih in zahteval dodatna pojasnila od 23 komisarskih kandidatov, vključno s slovensko kandidatko Marto Kos. Izjave naj bi odbor pregledal najkasneje do 18. oktobra.

Pozitivna ocena omenjenega odbora je sicer ključni predpogoj za začetek vsebinskih zaslišanj kandidatov za bodoče člane Komisije pred pristojnimi odbori, ki so predvidena med 4. in 12. novembrom.

Orban bo predstavil naloge madžarskega predsedovanja Svetu EU 

Madžarski premier Viktor Orban bo nato v sredo poslancem predstavil prednostne naloge madžarskega predsedovanja Svetu EU, ki se je sicer začelo 1. julija. Vlada v Budimpešti je takrat kot prioritete med drugim izpostavila konkurenčnost, krepitev evropske obrambne politike, zajezitev nezakonitih migracij in demografske izzive.

V parlamentu bo danes tudi razprava o prihodnosti schengenskega območja, potem ko je več članic EU v zadnjem času znova uvedlo nadzor na svojih notranjih mejah. Ob tem bodo poslanci v sredo govorili o krepitvi varnosti na zunanjih mejah Evrope.

Slovenija bo za odpravljanje posledic po lanskih poplavah prejela 428,4 milijona evrov 

Potekalo bo tudi glasovanje o več kot milijardi evrov pomoči iz Solidarnostnega sklada EU za podporo prizadevanjem za obnovo v petih državah EU, ki so jih lani prizadele hude poplave. Med njimi je tudi Slovenija, ki naj bi za odpravo posledic lanskih poplav prejela 428,4 milijona evrov.

Evropski poslanci bodo razpravljali še o položaju v evropski avtomobilski industriji, načinih za zagotovitev trajnostnih in cenovno dostopnih stanovanj v Evropi ter pričakovanjih pred zasedanjem Evropskega sveta, ki bo 17. in 18. oktobra v Bruslju.

Gibanje Svoboda
Novice Za vrednote Svobode v Evropi
Novi EU poslanci
Novice Kdo so novi evropski poslanci?
Marta Kos
Novice Marta Kos ima na računih milijon evrov
Marta Kos
Novice Znano je, kdaj bo v Bruslju zaslišana Marta Kos
Emilija Stojmenova Duh
Novice Stojmenova Duh Golobu ponudila odstop. Ta ga je sprejel. #video