Ponedeljek,
26. 8. 2024,
15.18

Osveženo pred

2 dneva, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
kandidatura Ursula von der Leyen Evropska komisija Tomaž Vesel

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 15.18

2 dneva, 3 ure

Tomaž Vesel v sredo na pogovor z Ursulo von der Leyen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Tomaž Vesel | Tomaž Vesel je že napovedal, da se namerava, ko bo znano, kateri resor bo pripadel Sloveniji, sestati tudi z vsemi slovenskimi evroposlanci. | Foto STA

Tomaž Vesel je že napovedal, da se namerava, ko bo znano, kateri resor bo pripadel Sloveniji, sestati tudi z vsemi slovenskimi evroposlanci.

Foto: STA

Kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije Tomaž Vesel je potrdil, da se bo v sredo v Bruslju sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Po pričakovanjih po prvih pogovorih še ne bo znano, kateri resor bi v novi sestavi Evropske komisije lahko pripadel Sloveniji.

Predsednica Evropske komisije je, kot je napovedala po vnovični izvolitvi na čelo te evropske institucije, pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi meseca. Najprej je pogovore opravila s sedanjimi evropskimi komisarji, ki so jih države članice vnovič predlagale za člane Evropske komisije, v tem tednu pa načrtuje pogovore tudi z novinci.

Vesel se bo tako z von der Leynovo sestal v sredo, točna ura srečanja pa še ni znana. Po prvih pogovorih še ni pričakovati končne odločitve o resorju, ki bi ga Vesel lahko vodil prihodnjih pet let. Komisarski kandidat pa je doslej med preferencami glede resorjev izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU.

Tomaž Vesel
Novice Vesela v Bruslju mikajo resorji, povezani s proračunom, administracijo in širitvijo EU #video

Komisije pred koncem leta še ne bo

Vesel je obenem že napovedal, da se namerava, ko bo znano, kateri resor bo pripadel Sloveniji, sestati tudi z vsemi slovenskimi evroposlanci.

Države članice imajo za posredovanje imen komisarskih kandidatov v Bruselj čas do 30. avgusta. Zatem kandidate čaka še zaslišanje v Evropskem parlamentu, nova Evropska komisija pa bo mandat nastopila po potrditvi v Evropskem parlamentu, predvidoma proti koncu leta.

Tomaž Vesel
Novice Vlada potrdila kandidaturo Vesela za evropskega komisarja
Spotkast Tomaž Vesel
Novice Vesel je lahko vesel: nihče ni glasoval proti
Tomaž Vesel
Novice Vesel pred predstavitvijo v DZ opravil pogovore s SDS in NSi