Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
18.22

Osveženo pred

1 ura, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,51
Vojna v Izraelu Velika Britanija Gaza Izrael

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 18.22

1 ura, 42 minut

Velika Britanija zaustavlja prodajo določenih vrst orožja Izraelu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,51
napad na Izrael, Hezbolah, Libanon, dim, ogenj | Med dovoljenji za prodajo orožja Izraelu, ki bodo začasno zamrznjena, so predvsem dovoljenja za komponente za bojna letala, helikopterje in brezpilotne letalnike. Velika Britanija sicer ni ena od večjih izvoznic orožja v Izrael.  | Foto Reuters

Med dovoljenji za prodajo orožja Izraelu, ki bodo začasno zamrznjena, so predvsem dovoljenja za komponente za bojna letala, helikopterje in brezpilotne letalnike. Velika Britanija sicer ni ena od večjih izvoznic orožja v Izrael.

Foto: Reuters

Velika Britanija bo blokirala prodajo določenih vrst orožja Izraelu, ker obstaja jasno tveganje, da bi lahko bile uporabljene za resne kršitve mednarodnega humanitarnega prava, je danes sporočil britanski zunanji minister David Lammy. Do Izraela je kritičen tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki meni, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ni storil dovolj za izpustitev talcev. Netanjahu je sicer družine šestih izraelskih talcev, ki so jih našli mrtve v Gazi, prosil odpuščanja.

Cipi Livni
Novice Cipi Livni: Palestinska država je del rešitve konflikta, toda …

Začasno bo odvzetih približno 30 od 350 dovoljenj za prodajo britanskega orožja Izraelu, je po poročanju otoških medijev danes pojasnil britanski zunanji minister. Dodal je, da ne gre za splošno prepoved prodaje ali celo orožarski embargo.

"Pravna dolžnost Velike Britanije je, da pregleda izvozna dovoljenja," je v britanskem parlamentu danes dejal minister David Lammy.

Velika Britanija orožja Izraelu ne prodaja neposredno, temveč britanskim podjetjem, ki proizvajajo orožje, podeljuje izvozna dovoljenja za prodajo orožja drugim državam.

Britanski minister za zunanje zadeve David Lammy. | Foto: Guliverimage Britanski minister za zunanje zadeve David Lammy. Foto: Guliverimage

"Zaradi ocene stanja, ki sem jo prejel, ne morem sklepati ničesar drugega kot to, da obstaja jasno tveganje za uporabo določenega orožja, ki ga Izrael prejema od britanskih dobaviteljev, za izvedbo kršitev mednarodnega humanitarnega prava," je še dejal Lammy.

nastop staršev Starša Hersha Goldberg-Polina na demokratski konvenciji v Čikagu
Novice Izrael našel trupla šestih talcev v Gazi. Hamas: umrli so v napadu izraelske vojske.

"To ni obsodba Izraela. Mi nismo sodišče."

Britanski zunanji minister je ob tem opozoril, da začasna blokada prodaje določenih vrst orožja Izraelu ne pomeni obtoževanja Izraela, da je kakor koli kršil mednarodno zakonodajo. "Ta vlada ni mednarodno sodišče in ne mora odločati, ali je Izrael kršil mednarodne zakone. To je ukrep, ki je sledil oceni stanja, in ne presojanje o krivdi ali nedolžnosti," je dodal.

Britanske oblasti so bile v zadnjih mesecih sicer pod velikim pritiskom javnosti. Ta je od vladajočih zahtevala odločnejša stališča in odzive glede vojne v Gazi ter predvsem ostrejšo držo do Izraela.

Še v času prejšnje britanske vlade pa je del javnih uslužbencev, ki bdijo nad izdajanjem dovoljenj za izvoz orožja, zahteval, da jim vlada odobri takojšnjo prekinitev dela, saj jih je skrbelo, da bi lahko bili sokrivi za morebitne vojne zločine Izraela.

"Globoko sem razočaran, da so sprejeli takšno odločitev v času, ko se borimo na sedmih frontah"

Izraelski obrambni minister Joav Galant je bil do odločitve Londona danes kritičen. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, je bil "globoko razočaran", ko je izvedel za "sankcije, ki jih je vlada Združenega kraljestva uvedla za izvozna dovoljenja izraelskemu obrambnemu sistemu".

Izraelski zunanji minister Israel Kac pa je na omrežju X sporočil, da odločitev Velike Britanije "pošilja zelo problematično sporočilo teroristični organizaciji Hamas in njenim agentom v Iranu".

Biden meni, da Netanjahu ne stori dovolj za izpustitev talcev

Joe Biden se je skupaj s podpredsednico Kamalo Harris danes v Washingtonu sestal s pogajalci, da bi oblikovali predlog, potem ko so Izrael zajeli obsežni protesti zaradi smrti šestih izraelskih talcev v Gazi v soboto, vključno z enim, ki je imel tudi ameriško državljanstvo. | Foto: Reuters Joe Biden se je skupaj s podpredsednico Kamalo Harris danes v Washingtonu sestal s pogajalci, da bi oblikovali predlog, potem ko so Izrael zajeli obsežni protesti zaradi smrti šestih izraelskih talcev v Gazi v soboto, vključno z enim, ki je imel tudi ameriško državljanstvo. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ne stori dovolj, da bi zagotovil dogovor o izpustitvi talcev, ki jih je oktobra lani zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Po Bidnovih besedah so sicer zelo blizu predstavitvi končnega predloga dogovora o izpustitvi talcev in prekinitvi ognja v Gazi.

Biden je bil danes kritičen do vloge izraelskega premierja Netanjahuja v pogajanjih o izpustitvi talcev iz rok Hamasa. Na vprašanje novinarjev v Beli hiši, kamor je Biden prispel na srečanje z ameriškimi pogajalci, ali meni, da Netanjahu stori dovolj glede dogovora o izpustitvi talcev, je ameriški predsednik odgovoril: "Ne."

Biden je dodal, da ZDA ne bodo odnehale in da bodo za dogovor "pritiskale, kolikor lahko". Ob tem je dejal, da so pogajalci "zelo blizu" končnega dogovora o izpustitvi preostalih talcev v Gazi, ki naj bi ga predstavili Izraelu in Hamasu, je poročal britanski BBC. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer družine šestih izraelskih talcev, ki so jih našli mrtve v Gazi, prosil odpuščanja. Pri tem je vztrajal, da morajo izraelske sile obdržati nadzor nad koridorjem vzdolž meje med Egiptom in Gazo, pri čemer je obljubil, da ne bo popustil pritisku glede tega vprašanja v pogovorih o premirju.

Blejski strateški forum - protest
Novice Nekaj metrov stran od rdeče preproge otroški jok, zvoki bomb in reševalnih vozil #foto #video
izraelska vojska, tank, Izrael
Novice Izrael: Tudi če se dogovorimo za premirje, vojska ostaja na meji med Gazo in Egiptom