Torek,
3. 5. 2022,
7.05

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

6

Natisni članek

vrhovno sodišče ZDA ZDA splav

Torek, 3. 5. 2022, 7.05

1 leto, 12 mesecev

V ZDA splav kmalu ne bo več pravica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

6

vrhovno sodišče ZDA | Gre za osupljivo kršitev zaupnosti in tajnosti vrhovnega sodišča, objavo Politica komentirajo preostali ameriški mediji. | Foto Guliverimage

Gre za osupljivo kršitev zaupnosti in tajnosti vrhovnega sodišča, objavo Politica komentirajo preostali ameriški mediji.

Foto: Guliverimage

Konservativna večina ameriškega vrhovnega sodišča naj bi pri odločanju o zakonu zvezne države Misisipi o prepovedi splava po 15. tednu nosečnosti nameravala odpraviti prelomno odločitev sodišča iz leta 1973, ki je Američankam zagotovila pravico do splava, poroča Politico. Pri mediju svoje poročanje dokazujejo s sklicevanjem na neobjavljene dokumente, ki so jih prejeli v redakcijo. Vendar že samo poročanje Politica v javnosti sproža številne pomisleke, saj gre za zgodovinski precedens uhajanja dokumentov z vrhovnega sodišča. Podoben primer se po poročanju CNN namreč ni še nikoli zgodil.

V prvem osnutku odločitve večine, ki ga je napisal konservativni sodnik Samuel Alito, naj bi pisalo, da je bila odločitev v primeru Roe proti Wade očitno napačna, saj ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja pravice do splava. Za napačno naj bi razglasilo tudi odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila Roe proti Wade.

Gre sicer le za prvi osnutek odločitve večine, v kateri so poleg Alita še štirje konservativni sodniki, kar bi bilo na devetčlanskem sodišču dovolj za uspeh s petimi glasovi, tudi če bi se morda sicer prav tako konservativni predsednik vrhovnega sodišča John Roberts odločil, da se pridruži liberalni manjšini treh sodnikov. Roberts je do zdaj ščitil pravico do splava.

Kakšno odločitev bodo sprejeli sodniki, bo znano junija ali julija

Objava osnutka odločitve v tako politično eksplozivnem primeru in tudi sicer je zelo nenavadna oziroma izjemno redka. Očitno je, da ga je nekdo nalašč spravil v javnost. Sodniki si lahko po uvodnem osnutku sicer do odločitve, ki bo v tem primeru sprejeta junija ali julija, še premislijo.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v svojem edinem mandatu imenoval kar tri vrhovne sodnike in s tem zacementiral konservativno večino za najmanj dve desetletji.

Vsi trije - Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch in Brett Kavanaugh - naj bi se po poročanju Politica pridružili Alitu skupaj z veteranom Clarenceom Thomasom.

Biden zagotovil odločno obrambo pravice do splava

Ameriški predsednik Joe Biden je danes zagotovil, da si bo njegova vlada še naprej odločno prizadevala, da zaščiti pravico Američank do umetne prekinitve nosečnosti.

"Ne vemo ali je osnutek resničen in ali odraža dokončno odločitev sodišča," je sporočil Biden in ob tem poudaril tri pomembne točke. Najprej je zagotovil, da trdno verjame, da je pravica žensk do izbire, kot splavu pravijo zagovorniki te pravice v ZDA, temeljna pravica.

"Roe je zakon že skoraj 50 let in osnovna poštenost ter stabilnost našega prava zahtevata, da se ne ukine," je sporočil Biden in poudaril, da zakon temelji na konceptu osebnih svoboščin, opredeljenih v 14. amandmaju k ameriški ustavi.

Zagotovil je, da se njegova vlada pripravlja na obrambo ženskih reproduktivnih pravic vse od sprejetja teksaškega zakona proti splavu in drugih podobnih zakonov po določenih bolj konservativnih zveznih državah ZDA.

Na koncu pa je Biden poudaril, da bodo morali zakonodajalci na vseh ravneh stopiti v bran ženskam, če se pravica do splava res ukine, volivci pa bodo morali na kongresnih in drugih volitvah sredi predsednikovega mandata novembra letos izvoliti kandidate, ki podpirajo pravico žensk do splava. "Na zvezni ravni bomo potrebovali več senatorjev in več članov kongresa, ki so za pravico izbire," je sporočil Biden.

Pohod za življenje
Novice V Ljubljani ob Pohodu za življenje tudi protishod
nosečnost
Novice Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za blokado zakona o umetni prekinitvi nosečnosti
Trendi Znana Slovenka o veliki izgubi: To je razlog, da me ni bilo