Petek,
12. 7. 2024,
18.08

Osveženo pred

3 dni, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

zapor Velika Britanija laburistična stranka Shabana Mahmood

Petek, 12. 7. 2024, 18.08

3 dni, 18 ur

V Veliki Britaniji bodo zaradi prenatrpanosti zaporov izpustili več tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,30
Shabana Mahmood | "Če ne bomo ukrepali zdaj, nam grozi propad javnega reda [...] in celotnega kazenskopravnega sistema," še opozorila britanska pravosodna ministrica Shabana Mahmood, ki je položaj prevzela pred tednom dni po zmagi laburistov na parlamentarnih volitvah. | Foto Reuters

"Če ne bomo ukrepali zdaj, nam grozi propad javnega reda [...] in celotnega kazenskopravnega sistema," še opozorila britanska pravosodna ministrica Shabana Mahmood, ki je položaj prevzela pred tednom dni po zmagi laburistov na parlamentarnih volitvah.

Foto: Reuters

Nova britanska ministrica za pravosodje Shabana Mahmood je danes napovedala, da bodo septembra predčasno izpustili več tisoč zapornikov, da bi preprečili popoln kolaps sistema. Anglija in Wales imata namreč največje število zapornikov na prebivalca v Zahodni Evropi, v zaporih po vsej državi pa zmanjkuje prostora.

Mahmoodova je ob napovedi predčasne izpustitve več tisoč zapornikov povedala, da bo za moške v zaporih kmalu ostalo le še 700 mest, že od lani pa so vsi zapori v državi v povprečju skoraj stoodstotno zasedeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če ne bomo ukrepali zdaj, nam grozi propad javnega reda [...] in celotnega kazenskopravnega sistema," je še opozorila britanska pravosodna ministrica, ki je položaj prevzela pred tednom dni po zmagi laburistov na parlamentarnih volitvah.

Pobuda za predčasni izpust ne bo veljala za nasilne storilce

V skladu z načrti bodo septembra začeli predčasno izpuščati zapornike, ki so upravičeni do izpusta po prestani polovici kazni. Obdobje, ki ga morajo v vsakem primeru preživeti za rešetkami, pa bodo začasno skrajšali s 50 na 40 odstotkov dosojene kazni.

Pobuda za predčasni izpust ne bo veljala za nasilne storilce, ki prestajajo kazen, daljšo od štirih let, za spolne prestopnike, za tiste, ki so v zaporu zaradi kaznivih dejanj nasilja v družini, ter za obsojene na dosmrtno zaporno kazen.

V zaporih po vsej državi je le še 1.451 prostih mest

V Združenem kraljestvu je danes skupno zaprtih 87.505 ljudi, od tega več kot 83.800 moških. V zaporih po vsej državi je le še 1.451 prostih mest.

Britansko Združenje upraviteljev zaporov (PGA) je pozdravilo nove ukrepe, hkrati pa zahteva "popoln pregled stanja" in dodaja, da se javnost "ne sme nikoli več znajti v takšnem položaju". Medtem v državi po navedbah AFP gradijo šest novih zaporov, s katerimi naj bi zagotovili dodatnih 20 tisoč mest.

Bushey osumljenec
Novice Policija izsledila 26-letnika, ki je umoril ženo in hčerki novinarja BBC
Keir Starmer
Novice Starmer v prvem govoru: "Novoizvoljeni parlament je najbolj raznolik v zgodovini"
Keir Starmer
Novice Kdo je novi britanski premier? V poslanske klopi je sedel šele leta 2015.
Rishi Sunak
Novice Zgodovinski poraz za britanske konservativce