Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 2. 2015,
7.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boris Nemcov Vladimir Putin Rusija

Sobota, 28. 2. 2015, 7.05

6 let, 7 mesecev

V Moskvi ustreljen nasprotnik Putinove politike Boris Nemcov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Moskvi, blizu Kremlja, je v noči na soboto pod streli v hrbet umrl 55-letni ruski opozicijski politik Boris Nemcov, ki je bil oster nasprotnik Putinove politike.

Borisa Nemcova, ki je bil v vladi Borisa Jelcina tudi minister, veljal pa je celo za njegovega naslednika, so neznanci ustrelili v hrbet, medtem ko je bil na sprehodu. Poročila o tem, kaj se je zgodilo, so različna. Po nekaterih informacijah naj bi ga ustrelili neznanci iz avtomobila, po drugih pa naj bi storilci izstopili iz avta in ga ustrelili, nato pa pobegnili. Tiskovna predstavnica ruskega notranjega ministrstva Jelena Aleksejeva je pojasnila, da so ga zadele štiri krogle.

Umor obuja spomin na umor novinarke Ane Politkovske Gre za umor enega najvidnejših predstavnikov opozicije v 15 letih, odkar je na oblasti predsednik Vladimir Putin in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obuja spomin na umor proti Kremlju usmerjene novinarke Ane Politkovske, ki so jo ustrelili leta 2006.

Napad je bil do potankosti načrtovan Kot je sporočil vodja ruskega preiskovalnega odbora Vladimir Markin, preiskujejo več morebitnih motivov za umor, vključno z islamskim ekstremizmom in domnevnimi povezavami žrtve z Ukrajino. "Gospoda Nemcova so mogoče žrtvovali tisti, ki nimajo zadržkov pred ničemer za dosego svojih političnih ciljev," je dejal. Napad je bil po njegovih besedah do potankosti načrtovan, morilci, ki so pobegnili z avtomobilom, pa so sledili gibanju Nemcova po mestu.

Preiskava je že v teku Preiskovalci so že zaslišali več prič, vključno s spremljevalko Nemcova, domnevno Ukrajinko, in trenutno preučujejo posnetke nadzornih kamer ter preverjajo telefonske klice na območju okrog prizorišča zločina.

Namesto protestov pozivi k žalnemu zborovanju Do umora je prišlo tik pred večjim shodom opozicije, napovedanim za 1. marec. Tega so zdaj organizatorji odpovedali. Namesto tega ljudi pozivajo, naj se zberejo na žalnem zborovanju za Nemcova. Nemcov je sicer v pogovoru za radio Echo of Moscow le nekaj ur pred smrtjo Ruse pozival, naj se pridružijo shodu. "Ključna politična zahteva je takojšen konec vojne v Ukrajini," je dejal Nemcov, ki naj bi po nekaterih navedbah trenutno pripravljal poročilo o ruski vpletenosti v konflikt v Ukrajini.

Putin obljublja temeljito preiskavo umora Nemcova Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil, da bo storjeno vse, da bodo morilci Nemcova privedeni pred roko pravice. "Narejeno bo vse, da bodo organizatorji in storilci tega podlega in ciničnega umora kaznovani," je zapisal v telegramu žrtvini materi Dini Eidman, ki je objavljeno na spletni strani Kremlja. V telegramu je poleg tega izrazil najgloblje sožalje zaradi te nepopravljive izgube. Nemcova je hvalil, češ da je pustil sled v zgodovini Rusije ter je vedno odprto in pošteno izražal svoja stališča ter branil svoj pogled.

Medvedjeva je umor šokiral Tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev je Nemcova pred tem hvalil kot načelno osebo, ki ni nikoli izdal svojih stališč. Kot je dejal, ga je krut umor šokiral.

Številni odzivi, sožalja ... Iz sveta in tudi Rusije se vrstijo odzivi na njegovo smrt, med prvimi so se oglasili v Washingtonu. "Pozivamo rusko vlado, da vodi hitro, nepristransko in transparentno preiskavo okoliščin njegovega umora in zagotovi, da bodo odgovorni za ta izprijen umor privedeni pred roko pravice," je sporočil ameriški predsednik Barack Obama.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je sporočil, da je predsednik prevzel preiskavo umora "pod svoj nadzor". Njegova smrt "ima znake naročenega umora", je za radio dejal Peskov in dodal, da gre za provokacijo. Pred destabilizacijo je posvaril tudi nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov. "To je poskus poslabšati situacijo, morebiti celo destabilizirati razmere v državi, zaostriti spor," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal v Moskvi. Posvaril je tudi pred tem, da bi krvavo dejanje na Zahodu izrabili za podpihovanje protiruskih nagnjenj.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na Twitterju Nemcova označil za most med Rusijo in Ukrajino. "Strel morilcev ga je uničil. Mislim, da ne po nesreči," je zapisal.

Šokiran in zgrožen je tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. "Morilci morajo priti pred roko pravice," je zapisal na Twitterju. Tudi organizacija Human Rights Watch je pozvala ruske oblasti k temeljiti in nepristranski preiskavi.

Žalujejo tudi ruski opozicijski aktivisti in številni drugi Rusi, ki so se vso noč poklanjali spominu na Nemcova na spletnih družbenih omrežjih, poroča AFP.

Slovenski premier Miro Cerar ostro obsoja umor ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova:

Ne spreglejte