Nedelja,
4. 8. 2024,
9.50

Osveženo pred

3 ure, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
požar ZDA Kalifornija

Natisni članek

Nedelja, 4. 8. 2024, 9.50

3 ure, 58 minut

V Kaliforniji divja četrti najhujši gozdni požar v zgodovini zvezne države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
požar v Kaliforniji | Požar je izbruhnil pred nekaj več kot tednom dni, povzročil pa ga je požigalec, ki je v prepad potisnil goreč avto. Ta teden se je zglasil pred sodiščem, obtožen je namernega požiga in več drugih kaznivih dejanj. | Foto Reuters

Požar je izbruhnil pred nekaj več kot tednom dni, povzročil pa ga je požigalec, ki je v prepad potisnil goreč avto. Ta teden se je zglasil pred sodiščem, obtožen je namernega požiga in več drugih kaznivih dejanj.

Foto: Reuters

Po Kaliforniji že več kot deset dni pustoši požar Park Fire, ki je prerasel v četrti največji gozdni požar v zgodovini te zvezne države, so v soboto poročali ameriški mediji. Pristojne oblasti so sporočile, da se je požar do konca tega tedna razširil na več kot 1.600 kvadratnih kilometrov in uničil več sto objektov.

Kalifornija se trenutno spopada z najmanj 16 aktivnimi gozdnimi požari, največji med njimi pa je požar Park Fire, ki je postal četrti najbolj uničujoč požar v zgodovini te zvezne države, navaja ameriški medij CBS.

Požar, s katerim se bori več kot šest tisoč kalifornijskih gasilcev, je doslej zajel več kot 1.600 kvadratnih kilometrov površin ter "vpliva na vegetacijo in ekosisteme". Dodali so, da plamene dodatno podžiga "rekordno nizka vlažnost".

Na delu je bil požigalec

Izbruhnil je pred nekaj več kot tednom dni, povzročil pa ga je požigalec, ki je v prepad potisnil goreč avto. Ta teden se je zglasil pred sodiščem, obtožen je namernega požiga in več drugih kaznivih dejanj.

Gasilci v Kaliforniji so ob tem ta teden opozorili, da je od začetka leta do konca julija v tej zvezni državi skupno zgorelo že približno 7.500 kvadratnih kilometrov površin.

Gozdni požari in požari v naravi po poročanju ameriške televizije CNN povzročajo težave tudi v drugih zveznih državah na zahodu ZDA – v Oregonu, Idahu, Washingtonu, Utahu, Montani, Arizoni, Novi Mehiki, Wyomingu in Nevadi.

Požar Dalmacija
Novice Požar v Dalmaciji iz malomarnosti povzročil čebelar
Požar Dalmacija
Novice Brutalni prizori: "Turisti ne bežijo zaradi požara, ampak ker nimajo interneta" #foto #video
Helikopter Cougar
Novice Helikopter Slovenske vojske na pomoč pri gašenju požarov v Severni Makedoniji
požar, RAI, Rim
Novice Požar v Rimu ogroža več stavb, evakuirali sedež italijanske radiotelevizije