SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V jedrski elektrarni Fukušima znova okvara hladilnega sistema

2

termometer

V japonski jedrski elektrarni Fukušima, ki je bila pred dobrima dvema letoma poškodovana v potresu in cunamiju, se je ustavil hladilni sistem enega od bazenov porabljenega jedrskega goriva.

Kot je sporočil upravitelj Tepco, se je alarm oglasil v petek ob 14.27, tehniki pa so ugotovili, da se je sistem ustavil. Po slabih treh urah jim je uspelo težavo odpraviti.

Sistem hlajenja se je ustavil v bazenu reaktorja 3. V bazenu so izmerili 15,1 stopinje Celzija, kar pomeni, da so razmere stabilne in ne pomenijo grožnje za okolje, je sporočil Tepco.

Varnostna meja temperature goriva je sicer 65 stopinj Celzija. Hlajenje goriva je nujno, da ne bi prišlo do nenadzorovanih jedrskih reakcij.

Čeprav okvara naj ne bi predstavljala nevarnosti, kaže na negotovo stanje jedrske elektrarne, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju marca 2011, ko so morali zaradi sevanja več deset tisoč ljudi iz okolice elektrarne evakuirati, prišlo pa je tudi do onesnaženja zemljišč.

Prejšnji mesec so zaradi izpada elektrike prenehali delovati hladilni sistemi v vseh štirih bazenih za hlajenje porabljenega goriva v elektrarni. Razlog naj bi bila podgana, ki je povzročila kratek stik. Za ponovno vzpostavitev sistema so potrebovali skoraj 30 ur.

Podjetje, ki sicer upravlja z jedrsko centralo v Fukušimi je prejšnji mesec priznalo, da nosi večji del krivde za jedrsko krizo, ki je nastala po potresu in cunamiju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin