Torek,
23. 7. 2024,
15.48

Osveženo pred

1 dan, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
smrtne žrtve racija terorizem Gaza Izrael

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 15.48

1 dan, 4 ure

V izraelskih racijah na Zahodnem bregu več smrtnih žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Tulkarem, Zahodni breg |  Izraelska vojska trdi, da je v kraju izvedla protiteroristično operacijo. "Med operacijo so izbruhnili nasilni izgredi, v katerih so teroristi metali kamenje v vojake, ki so se nato odzvali z ognjem," je dodala. | Foto Reuters

Izraelska vojska trdi, da je v kraju izvedla protiteroristično operacijo. "Med operacijo so izbruhnili nasilni izgredi, v katerih so teroristi metali kamenje v vojake, ki so se nato odzvali z ognjem," je dodala.

Foto: Reuters

V novih izraelskih racijah v begunskem taborišču Tulkarem na zasedenem Zahodnem bregu je bilo danes ubitih pet ljudi, med njimi tudi mati in hči, so sporočili palestinski uradniki. Izraelska vojska medtem trdi, da je v racijah ubila enega izmed poveljnikov Hamasa. Izrael je racije izvedel tudi v kraju Sair, kjer sta bili ubiti dve osebi.

V taborišče Tulkarem je po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa vdrlo več kot 25 vojaških vozil. Med racijo so izraelske sile z dronom ubile pet ljudi, med katerimi sta bili tudi mati in hči, je dejal eden od lokalnih uradnikov.

Izraelska vojska je sporočila, da je z droni napadla in ubila poveljnika palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Tulkaremu Ašrafa Nafeaja. Dodala je, da je bil poveljnik odgovoren za izdelavo eksplozivnih naprav, s katerimi bi se nato izvajali napadi na izraelske vojake. Umor poveljnika je potrdil tudi Hamas.

Izrael: Šlo je za protiteroristično akcijo

V ločeni izjavi je tiskovna predstavnica izraelske vojske potrdila tudi smrt ženske med racijo. Kot je pojasnila, gre za "oboroženo teroristko, ki se je v kraju pogosto pojavljala skupaj z voditelji borcev", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske sile so racije izvedle tudi v kraju Sair na jugu Zahodnega brega, v katerih sta bili ubiti dve osebi, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelska vojska trdi, da je v kraju izvedla protiteroristično operacijo. "Med operacijo so izbruhnili nasilni izgredi, v katerih so teroristi metali kamenje v vojake, ki so se nato odzvali z ognjem," je dodala.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani so se razmere zaostrile tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska redno izvaja racije. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra v racijah in nasilju izraelskih naseljencev ubitih najmanj 586 Palestincev. V istem obdobju je bilo po podatkih izraelskih oblasti ubitih tudi 17 Izraelcev.

Tulkarem, Zahodni breg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gaza
Novice Palestinci na Kitajskem za začasno vlado narodne sprave v Gazi, Izrael kritičen
Gaza
Novice Izrael po pozivu k evakuaciji sprožil nove napade na jugu Gaze
Izraelski napad na Jemen
Novice Kljub maščevanju Izraela hutijevci nadaljujejo napade
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Izraelski parlament zavrnil priznanje Palestine, Netanjahu nepričakovano obiskal Gazo
Antonio Guterres, generalni sekretar ZN
Novice Gutteres: Zdaj je čas za politični pogum in končanje vojne v Gazi