Sobota,
20. 7. 2024,
18.04

Osveženo pred

2 uri, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
Gaza Izrael

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 18.04

2 uri, 26 minut

Izrael izvedel zračni napad na Jemen, ta obljublja maščevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Izrael je danes izvedel zračne napade na jemensko pristanišče Hodejda, so potrdili tako predstavniki izraelskih oblasti kot predstavniki jemenskih hutijevcev. Po besedah izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta je šlo za maščevanje za napad z brezpilotnikom na Tel Aviv, ki so ga v petek izvedli jemenski uporniki. Izraelci so medtem izvedli tudi več napadov na Gazo, v katerih je bilo ubitih najmanj 30 Palestincev. Zgornji posnetek prikazuje napad na tamkajšnje begunsko taborišče Nuseirat.

O napadu na jemensko pristanišče Hodejda so najprej poročali tamkajšnji lokalni mediji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Televizija al Masira, ki jo nadzorujejo hutijevci, je navedla, da je bilo v "ameriško-sionistični agresiji na Jemen" več ljudi ubitih in poškodovanih, natančnih številk pa niso omenjali.

Predstavnik hutijevcev Nasrudin Amer je nato potrdil, da je šlo za izraelski napad, in obljubil maščevanje. "Jemenske operacije v podporo Gazi se ne bodo ustavile, odgovor na to agresijo pa je neizogiben," je sporočil v objavi na omrežju X.

Odgovornost za napad na Tel Aviv prevzeli jemenski uporniki

Do napada na Jemen je prišlo dan po tem, ko je v eksploziji na ulici blizu izpostave ameriškega veleposlaništva v Tel Avivu umrl najmanj en človek, še štirje so bili ranjeni. Odgovornost za napad z brezpilotnim letalnikom na Tel Aviv so prevzeli jemenski uporniki.

Izraelske oblasti so nato potrdile napad v Jemnu in sporočile, da so izraelska bojna letala zadela "vojaške cilje terorističnega režima hutijevcev". "Kri izraelskih državljanov ima svojo ceno," je po današnjem napadu na Jemen dejal izraelski obrambni minister Joav Galant. Dejal je, da bo sledilo še več operacij, če si bo še kdo drznil napasti Izrael – to je bilo po njegovih besedah jasno povedano v Libanonu, Gazi, Jemnu in drugod.

"Požar, ki trenutno gori v Hodejdi, je viden po vsem Bližnjem vzhodu in njegovo sporočilo je jasno. Hutijevci so nas napadli več kot 200-krat. Ko so prvič poškodovali izraelskega državljana, smo udarili nazaj. In to bomo storili povsod, kjer bo to potrebno," je še dejal Galant. Izraelski zunanji minister Israel Kac je ob tem dodal, da gre tudi za opozorilo Iranu. Ta je največji sovražnik Izraela na Bližnjem vzhodu in podpira številne oborožene islamistične skupine, med njimi tudi jemenske hutijevce in palestinsko gibanje Hamas.

V napadih v Gazi ubitih najmanj 30 Palestincev

V izraelskih napadih v Gazi so danes skupno ubili najmanj 30 Palestincev, poročajo tuje tiskovne agencije. Med ubitimi je tudi lokalni novinar. Napadi se še naprej vrstijo po celotnem območju Gaze, izraelska vojska medtem s tanki prodira globlje v mesto Rafa na jugu palestinske enklave.

Izraelske sile so danes obstreljevale območja po celotni Gazi, pri čemer so ubile najmanj 30 Palestincev. Že ponoči so v napadih na dve begunski taborišči ubili najmanj 25 ljudi, ministrstvo za zdravje v Gazi pa je danes navedlo, da so v obdobju 24 ur ubili 37 ljudi, še 54 pa ranili.

Med ubitimi je tudi lokalni novinar Mohamed Abu Jaser, ki so ga v obstreljevanju družinske hiše ubili skupaj z ženo in dvema otrokoma. S tem je število novinarjev, ki jih je izraelska vojska v Gazi ubila od 7. oktobra lani, naraslo na 161.

Izraelci iščejo islamistične borce

Najsmrtonosnejši so bili sicer napadi v begunskem taborišču Nuseirat, intenzivni so tudi v mestu Gaza na severu oblegane palestinske enklave, kjer izraelska vojska že več tednov znova izvaja operacije, poročata Reuters in španska tiskovna agencija EFE.

Izraelci tam iščejo islamistične borce, ki so se ponovno zbrali na severu Gaze v času, ko se je izraelska vojska osredotočila na operacije na jugu. Posledično zdaj spopadi znova potekajo v soseskah, ki jih je Izrael prej razglasil za nevtralizirane.

Izraelska vojska medtem s tanki prodira tudi proti severnemu in zahodnemu delu mesta Rafa na skrajnem jugu Gaze, kjer se še vedno spopadajo z borci islamističnega gibanja Hamas.

V Gazi so po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva od 7. oktobra lani ubili že skoraj 39 tisoč ljudi, še več kot 89 tisoč je ranjenih.

Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu provocira z resolucijo o Palestini kot eksistenčni grožnji?
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Izraelski parlament zavrnil priznanje Palestine, Netanjahu nepričakovano obiskal Gazo
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu kljub opozorilom pozval k stopnjevanju pritiska na Hamas