Torek,
6. 8. 2024,
14.06

Osveženo pred

3 ure, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Gaza napad Hezbolah Libanon Izrael vojna

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 14.06

3 ure, 13 minut

V izraelskem napadu na Libanon ubitih pet ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Izraelska vojska | Na severu Izraela je bil po poročanju izraelskih medijev skoraj istočasno huje poškodovan moški, ženska pa lažje.  | Foto Reuters

Na severu Izraela je bil po poročanju izraelskih medijev skoraj istočasno huje poškodovan moški, ženska pa lažje.

Foto: Reuters

V izraelskem zračnem napadu na jugu Libanona je bilo danes ubitih pet ljudi, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Po navedbah varnostnega vira so bili ubiti pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Kot je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Bejrutu, je bila peterica ubita v izraelskem napadu na hišo v kraju Majfadun, ki leži kakih 30 kilometrov od izraelsko-libanonske meje. Iskanje morebitnih drugih žrtev pod ruševinami se nadaljuje, je navedlo za državno tiskovno agencijo NNA.

Varnostni vir, ki ni želel biti imenovan, pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so bili vsi borci Hezbolaha.

Izraelska vojska je napadla vojaški objekt Hezbolaha 

Izraelska vojska je v zvezi z napadom v južnem Libanonu sporočila, da je napadla vojaški objekt Hezbolaha, ki so ga uporabljali "teroristi". Ti so hoteli izvesti teroristične napade na Izrael, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na severu Izraela je bil po poročanju izraelskih medijev skoraj istočasno huje poškodovan moški, ženska pa lažje. Očividci so posneli dron, domnevno poln eksploziva, ki je pristal v obalnem mestu Naharija. Po poročanju časnika Times of Israel je Hezbolah izvedel napad z dvema brezpilotnima letalnikoma, od katerih je enega prestregla izraelska protiraketna obramba.

Narašča strah pred širitvijo napadov

Na obmejnem območju med Izraelom in Libanonom skoraj vsakodnevno prihaja do izmenjave ognja med izraelsko vojsko in Hezbolahom vse od oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi.

Večina napadov je bila doslej omejena na območja ob meji, nedavna uboja političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu pa sta okrepila strahove pred širitvijo spopadov v regiji.

Izrael pod pritiskom, naj omeji svoj odziv na pričakovani napad Irana

Mednarodna skupnost si v zadnjem času prizadeva za umiritev napetosti med Iranom in Izraelom. Partnerji v regiji pod vodstvom ZDA pa so Izrael pozvali, naj se na morebiten napad Irana odzove zadržano, saj cilj ne sme biti vsesplošna regionalna vojna, je danes ob sklicevanju na izraelsko radiotelevizijo Kan poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Dobro premislite, preden vrnete udarec. Končni cilj ni sprožiti vsesplošno vojno," se je po poročanju radiotelevizije Kan nadaljevalo sporočilo Izraelu.

Tanja Fajon
Novice Fajonova po pogovoru z iranskim zunanjim ministrom: vojna ni rešitev
Libanon
Novice Hezbolah na sever Izraela spet izstrelil več raket
Teheran
Novice Iran pričakuje, da bodo povračilni napadi Hezbolaha segali globoko v Izrael
iran rakete jedrsko orožje uran
Novice Kako silovit bo iranski odgovor Izraelu zaradi uboja Hanije? To je za zdaj znano.