Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fukušima

Nedelja, 1. 9. 2013, 11.15

8 let

V Fukušimi izmerili zelo visoko radioaktivno sevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Upravljavec poškodovane jedrske elektrarne v japonski Fukušimi, podjetje Tokyo Electric Power Company (Tepco), je blizu rezervoarjev s kontaminirano vodo našel nova žarišča z močno povečanim sevanjem.

Na nekem mestu je bilo izmerjeno potencialno smrtonosno sevanje 1800 milisievertov na uro. Tepco je povečano sevanje zaznal na štirih mestih v bližini rezervoarjev, čeprav v nobenem od slednjih ni bilo zaznano vidno znižanje gladine vode.

Stalna grožnja uhajanja radioaktivne vode v ocean Prejšnji teden je Tepco priznal, da je iz enega od rezervoarjev z vodo, s katero hladijo poškodovane reaktorje, izteklo približno 300 ton radioaktivne vode. Takrat je bilo najvišje izmerjeno sevanje 100 milisievertov na uro.

Uhajanje kontaminirane vode je sprožilo zaskrbljenost, da bi lahko ta voda kmalu dosegla bližnji ocean, Japonska pa je stopnjo resnosti dogodka ocenila z oceno tri na lestvici od nič do sedem. Japonska zakonodaja sicer še varno stopnjo sevanja za zaposlene, ki v jedrski elektrarni delajo običajni delovni čas, postavlja pri 50 milisievertov na uro.

Sicer pa je Tepco kasneje sporočil, da je našel mesto, kjer kontaminirana voda uhaja iz rezervoarjev. Puščala je cev, ki povezuje dva rezervoarja, poškodovano mesto pa so že popravili.

Vlada naj bi prevzela večjo vlogo v reševanju katastrofe Iz cevi je približno vsakih 90 sekund ušla kapljica vode, so pojasnili pri Tepcu. Pod cevjo je bila izmerjena stopnja sevanja 230 milisievertov na uro. Še naprej pa ni povsem jasno, ali nova mesta z izmerjenim visokim sevanjem pomenijo, da pušča še kje drugje.

Novo uhajanje kontaminirane vode dokazuje, da Tepco tudi dve leti in pol po potresu in cunamiju, ki sta močno poškodovala elektrarno, situacije še nima pod nadzorom. Podjetje je prejšnji teden napovedalo, da se bo po nasvete obrnilo k tujim strokovnjakom, japonski premier Šinzo Abe pa je sporočil, da bo večjo vlogo v reševanju katastrofe prevzela vlada.

Ne spreglejte