Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
8.14

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

streljanje ZDA Chicago

Torek, 7. 8. 2018, 8.14

5 let, 8 mesecev

V Chicagu konec minulega tedna v streljanjih ubitih 12 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Chicago | Število umorov v Chicagu je dvakrat večje kot na primer v največjem ameriškem mestu New York, ki ima skoraj šest milijonov prebivalcev več od Chicaga. | Foto Reuters

Število umorov v Chicagu je dvakrat večje kot na primer v največjem ameriškem mestu New York, ki ima skoraj šest milijonov prebivalcev več od Chicaga.

Foto: Reuters

V Chicagu, ki ga vodi Rahm Emanuel, nekdanji šef kabineta predsednika ZDA Baracka Obame, je v nasilju in streljanjih od petka do nedelje umrlo 12 ljudi, več kot 50 pa jih je bilo ranjenih. Najbolj je nasilje divjalo v revnih temnopoltih predelih mesta na jugu in zahodu. Padale so tudi nedolžne žrtve.

Policija je od petka zvečer do nedelje zvečer naštela 66 žrtev strelnega orožja, od tega 12 smrtnih. "To, kar smo videli konec tedna, uničuje vse, v kar verjamem. Vem, da smo lahko veliko boljši," je dejal šef policije Chicaga Eddie Johnson.

Rovinj
Novice V streljanju v Rovinju dva huje ranjena

Poudaril je, da zadnji konec tedna ne ustvarja prave podobe tretjega največjega mesta v ZDA, ker uradna statistika pravi, da 320 umorov v letošnjem letu do zdaj pomeni 25-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Kljub temu je število umorov dvakrat večje kot na primer v največjem ameriškem mestu New York, ki ima skoraj šest milijonov prebivalcev več od Chicaga.

Teksas, streljanje
Novice V streljanju v Teksasu pet mrtvih

Chicago je priljubljena tarča republikancev, ki ga izpostavljajo kot primer slabe vladavine demokratov. Emanuel je delal tako v vladi Billa Clintona kot tudi v vladi Baracka Obame. Chicago služi tudi kot uporaben primer za zagovornike pravice do orožja v ZDA, ki poudarjajo, da prepoved orožja služi le morilcem in kriminalcem. 

Annapolis
Novice V streljanju na redakciji ameriškega časopisa več mrtvih in ranjenih #foto

Policija v Chicagu sicer krivdo vali na sosednje zvezne države. Če morilci orožja ne morejo kupiti v Illinoisu, se pač odpeljejo čez mejo v sosednje države. Illinois meji na Iowo, Kentucky, Indiano in Missouri, blizu sta Tennessee in Arkansas, kjer je orožja na pretek in ga ni problem kupiti.

Ne spreglejte