Sobota,
5. 10. 2024,
9.00

Osveženo pred

46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Natisni članek

reševalci žrtve Bosna in Hercegovina katastrofa poplave BiH

Sobota, 5. 10. 2024, 9.00

46 minut

V BiH reševalci nadaljujejo iskanje pogrešanih v poplavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24
Vas Luke blizu Fojnice | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V poplavah in zemeljskih plazovih, ki so v petek prizadeli Bosno in Hercegovino, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 22 ljudi, poročajo tuji mediji. Dnevni avaz piše, da je na območju Donje Jablanice v zemeljskih plazovih umrl tudi zakonski par, ki so ju reševalci našli objeta. Reševalne službe danes nadaljujejo iskanje več deset pogrešanih, oblasti pa se bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

Obilne padavine, ki so zajele Bosno in Hercegovino, so v petek povzročile obsežne poplave in sprožile plazove, najbolj kritične pa so razmere v Jablanici severno od Mostarja. Pod vodo so naselja Konjic, Kreševo in Fojnica, prizadeta sta tudi Kiseljak in Vareš.

Najhuje je prizadeto območje občine Jablanica, kjer je voda odnašala hiše. Tam so doslej našli trupla 18 ljudi, še vedno pa ni jasno, koliko je pogrešanih, poroča portal Vijesti.

Dnevni avaz piše, da je na območju Donje Jablanice v zemeljskih plazovih umrl tudi zakonski par, ki so ju reševalci našli objeta. Poročajo, da je na tem območju življenje izgubil še en zakonski par. Med mrtvimi v Jablanici je bila tudi 29-letna nosečnica.

poplave v Bih
Novice Z dronom posneli katastrofo v Jablanici #foto #video

V Donji Jablanici so porušene številne hiše, ceste in mostovi, odneslo je del železniške proge. Veliko je ugibanj o tem, da je vzrok za plaz, ki je zasul več hiš, kamnolom nad naseljem.

Župan občine Jablanica Damir Šabanović je izjavil, da se spopadajo s tragedijo brez primere. "Žal je po neurju veliko število žrtev, iščemo pogrešane (...). Družinam žrtev izrekam iskreno sožalje in podporo," je dejal. Dodal je, da so od zgodnjih jutranjih ur na terenu reševalci, ki se z mehanizacijo trudijo pomagati vsem.

Kriminalisti preiskujejo vzrok sproženja plazu

V društvu Eko akcija so po pisanju mostarskega portala Bljesak.info opozorili na možne posledice delovanja kamnoloma, prebivalci pa trdijo, da je bil to tudi dejavnik, ki je povečal število žrtev in obseg škode. Po obilnem deževju so se namreč z območja kamnoloma proti naselju usuli plazovi, ki so zasuli številne objekte.

Da se katastrofa ni zgodila le zaradi obilnih padavin, je prepričan tudi minister za notranje zadeve Federacije BiH Ramo Isak. "Padavine niso bile tako obilne, da bi privedle do tega," je dejal v petek po poročanju N1 BiH. Dodal je, da je na območju tudi kriminalistična policija, ki ugotavlja, kaj je sprožilo plaz.

Vlada te entitete je v petek razglasila stanje naravne nesreče. Državna osrednja volilna komisija (CIK) medtem še vedno odloča, kako, če sploh bodo v nedeljo na prizadetih območjih potekale lokalne volitve.

Spodnja Jablanica
Novice Kamnolom usoden za vas blizu Jablanice. Odpadkov niso odpeljali že leta.

V BiH so po pozivu na pomoč društva Pomozi.ba za poplavljena območja doslej zbrali skoraj 500.000 konvertibilnih mark (250.000 evrov), je za mrežo radio Slobodna Evropa danes povedal predsednik društva Elvir Karalić. Enkratno denarno pomoč v višini 100.000 evrov bo za prizadeto prebivalstvo donirala tudi Srbska pravoslavna cerkev.

Države že ponudile pomoč

Pomoč sta BiH v petek ponudili Hrvaška in Srbija. Hrvaška vlada je sporočila, da se bo takoj odzvala in zagotovila vso potrebno podporo, ko bodo oblasti v BiH opredelile specifične potrebe in poslale uradno prošnjo za pomoč. Dodali so, da je Hrvaška pripravljena ukrepati prek civilne zaščite, gasilcev, ministrstev za notranje zadeve in obrambo ter prek hrvaškega Rdečega križa.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v petek po poročanju srbskega časnika Danas dejal, da je Srbija prizadetemu prebivalstvu pripravljena pomagati na vse načine, "če to želijo", bodisi s helikopterji, čolni, finančno in na druge načine. "Naj povedo, kaj potrebujejo, in mi bomo pripravljeni," je dodal.

Solidarnost in podporo BiH je v petek izrazila tudi EU. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v petek dejal, da je EU pripravljena zagotoviti nadaljnjo pomoč v okviru mehanizma civilne zaščite. Na prošnjo BiH za pomoč je unija že aktivirala storitev Copernicus za kartiranje.

BiH je pripravljena pomagati tudi Slovenija, so v petek v ločenih objavah na X sporočili predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob ter zunanja ministrica Tanja Fajon in ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas sta sporočila, da sta začela z zbiranjem pomoči za BiH.