Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2008,
9.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 9.02

8 let, 5 mesecev

V Atenah znova izbruhnili nemiri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Potem ko je v Atenah po šestih dneh protestov in spopadov, ki jih je sprožila smrt 15-letnika, davi vladal relativen mir, so popoldne v grški prestolnici znova izbruhnili izgredi.

Po navedbah policije je v noči na petek prišlo le do enega nasilnega dogodka, ko so protestniki metali kamenje na športni klub, ki ga vodi lastnik televizije Antena Minos Kiriaku, sicer tudi predsednik grškega Olimpijskega komiteja. Včeraj le nekaj manjših spopadov Tudi četrtkov protestni pohod proti parlamentu v Atenah se je končal le z manjšimi spopadi med mladimi in policijo, demonstracije v Solunu pa so se končale mirno. Oblasti so kljub temu še vedno v pripravljenosti, saj so za danes in ponedeljek v Atenah in Solunu napovedane nove študentske demonstracije. Študenti v omenjenih mestih prav tako še vedno zasedajo univerze in fakultete, od koder izvajajo napade na policijo.

Uničenih več sto bank, trgovin, javnih poslopij V nasilnih protestih, ki so izbruhnili po sobotnem smrtonosnem streljanju policista na 15-letnika, je bilo ranjenih več deset ljudi, več sto bank, trgovin in javnih poslopij pa je bilo uničenih, močno poškodovanih v požarih ali izplenjenih.

Protesti so povzročili tudi politično krizo za premiera Kostasa Karamanlisa, katerega vlada ima v parlamentu le en glas večine, že pred tem pa so jo zamajali korupcijski škandali in nepriljubljene reforme. Opozicija je Karamanlisa že pozvala k odstopu.

Vlada odgovornost za izgrede pripisala anarhistom Protestniki kot razlog za demonstracije navajajo policijsko represijo, korupcijo med politiki in socialni sistem, ki vzbuja le malo upanja. Vlada je medtem odgovornost za izgrede pripisala ohlapno organiziranim anarhistom.

Policista, ki sta bila vpletena v smrt 15-letnika, sta sedaj v priporu. V minulih dneh je za novo razburjenje poskrbel njun odvetnik, ki je dejal, da je smrt najstnika "na žalost povzročilo božje dejanje". Policist, ki je ubil mladeniča, trdi, da se je branil pred skupino mladih in da je fanta ubila odbita krogla.

Protestniki so vdrli v poslopje grške nacionalne banke Študenti in učitelji so pred parlamentom s kamenjem obmetavali policiste, ti pa so proti njim uporabili solzivec. Protestniki s črnimi in rdečimi anarhističnimi zastavami so prišli do poslopja parlamenta, še preden jih je ustavila policija. Protestniki naj bi vdrli tudi v glavno izpostavo grške nacionalne banke, za več kot eno uro pa so zasedli tudi radijsko postajo Flash in izrazili nezadovoljstvo nad politiki, multinacionalnimi podjetji in novinarji.

"Nasprotujemo vladi in vse večji moči policije, ki misli, da lahko kadarkoli ustreli kogarkoli hoče," je povedal predsednik študentskega društva v okrožju Peristeri v Atenah Mario Bakiari. Nasilje se je medtem razširilo tudi v evropske države. Jezni mladostniki naj bi tudi v Španiji, Franciji in na Danskem razbijali trgovine, napadali banke in poškodovali policijska vozila.

Premier ne želi sklicati predčasnih volitev Protesti so povzročili politično krizo za premiera Kostasa Karamanlisa, katerega vlada ima v parlamentu le en glas večine, že pred tem pa so jo zamajali korupcijski škandali in nepriljubljene reforme. Karamanlis je na novinarski konferenci ob robu vrha EU v Bruslju kljub temu zavrnil sklic predčasnih volitev in državljane pozval, naj obsodijo nasilje. "To je naša demokratična in nacionalna dolžnost," je dejal Karamanlis in dodal, da je odprt za želje, težave in zahteve mladih.

Protesti so napovedani tudi za ponedeljek Danes naj bi bilo objavljeno tudi balistično poročilo o sobotnem smrtonosnem streljanju policista na 15-letnika. V nasilnih protestih, ki so izbruhnili v Grčiji po omenjenem incidentu, je bilo ranjenih več deset ljudi, več sto bank, trgovin in javnih poslopij pa je bilo uničenih, močno poškodovanih v požarih ali izplenjenih.

Nove študentske demonstracije naj bi v Atenah in Solunu potekale tudi v ponedeljek. Študenti v omenjenih mestih prav tako še vedno zasedajo univerze in fakultete, od koder izvajajo napade na policijo.

Ne spreglejte