SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl nekdanji argentinski predsednik Alfonsin

2

termometer

V starosti 82 let je v torek zvečer umrl nekdanji argentinski predsednik Raul Alfonsin, ki je državo vodil med letoma 1983 in 1989, med njegovo vladavino pa so sodili vodjem vojaške diktature.

Bolehal je za rakom na pljučih, nato pa so mu konec tedna diagnosticirali pljučnico. Končal vladavino vojaške diktature Alfonsin je bil na čelo Argentine izvoljen na volitvah ob koncu vojaške diktature, ki je z državo upravljala med letoma 1976 in 1983 in med katero naj bi bilo po ocenah ubitih okoli 30.000 ljudi.

V njegovem mandatu so leta 1985 začeli sodni proces proti vojaški hunti, ki je postal znan kot "argentinski Nürnberg". V procesu so generala Jorgeja Videla in nekdanjega admirala Emilia Massero, ki sta bila glavna odgovorna za represijo, obsodili na dosmrtno ječo.

Dosegel dogovor s Čilom Alfonsin je bil tudi človek, ki je dosegel dogovor s Čilom glede nekaj manjših otokov v kanalu Beagle na skrajnem jugu Južne Amerike, zaradi česar sta bili državi dalj časa v ozemeljskem sporu. V skladu s pogodbo o miru in prijateljstvu iz leta 1984 so otočki pripadli Čilu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin