Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 11. 2014,
20.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 2. 11. 2014, 20.04

7 let, 12 mesecev

Umrl je Veljko Kadijević, zadnji jugoslovanski minister za obrambo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Moskvi je umrl general Veljko Kadijević, zadnji jugoslovanski minister za obrambo, poročajo srbski mediji. Med slovensko in hrvaško osamosvojitveno vojno je bil vrhovni poveljnik JLA.

Kadijević, ki bi konec meseca praznoval 89. rojstni dan, je bil med leti 1988-92 zvezni minister za obrambo v Jugoslaviji. Kadijević je bil vrhovni poveljnik Jugoslovanske ljudske armade med slovensko in (začetkom) hrvaške osamosvojitvene vojne in je ukazal napad na Slovenijo in Hrvaško.

Dan pred sprejemom amandmajev je Kadijević želel spremeniti tok zgodovine Kadijević je igral pomembno vlogo v času razhoda Jugoslavije, nam je povedal nekdanji politik in publicist Borut Šuklje in dodal, da neposrednih stikov nista imela, saj je bil Kadijević eno politično generacijo pred njim. "Ključna je bila tista noč, ko je bil v Beogradu sklican izredni sestanek dan pred sprejemom slovenskih ustavnih amandmajev (ti so bili sprejeti jeseni 1989 op. a.), ko so še zadnjič skušali disciplinirati takratne jugoslovanske republike."

"Tisto noč se je Kadijević očitno še zadnjič skušal dogovoriti z obrambnim ministrom takratne Sovjetske Zveze za morebitno intervencijo v Jugoslaviji." To je bil njegov zadnji poizkus, da bi spremenil tok zgodovine, ki se ga ni dalo več ustaviti, Slovenija pa je naslednji dan sprejela ustavne amandmaje, ki so omogočali vse nadaljnje korake k samostojnosti, pojasnjuje Šuklje.

Takratni predsednik predsedstva SFRJ Janez Drnovšek je na sejo v Ljubljano, na kateri so sprejemali slovenske ustavne amandmaje, nenadejano priletel iz New Yorka, kjer je bilo zasedanje OZN, in je Sloveniji nudil vso podporo, je še dodal.

Hrvaška mu je očitala vojne zločine Hrvaška je zoper Kadijevića vložila tri obtožnice, v katerih so mu očitali vojne zločine nad civilnim prebivalstvom.

Leta 2001 je iz Haaškega sodišča prejel poziv za pričanje, nato pa pobegnil iz Srbije v Rusijo. Od leta 2001 je živel v Rusiji s statusom begunca, leta 2008 pa je dobil rusko državljanstvo. Hrvaška je od Rusije zahtevala izročitev, še preden je dobil rusko državljanstvo, a je Moskva to zavrnila.

Kadijević je končal Višjo vojaško akademijo JLA, bil pa je tudi kadet ameriške vojaške akademije West Point. Srbski mediji so leta 2007 pisali, da naj bi Kadijević pomagal koalicijskim silam v Iraku pri iskanju tajnih bunkerjev nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina.

Jugoslovanski general se je rodil hrvaški materi in srbskemu očetu 21. novembra 1925.

Ne spreglejte