Sobota,
3. 8. 2024,
12.00

Osveženo pred

3 ure, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60
napad droni Rusija Ukrajina

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 12.00

3 ure, 55 minut

Ukrajinski droni na jugu Rusije napadli skladišča goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60
brezpilotno letalo | Tako iz Rusije kot Ukrajine poročajo o napadih z droni. O morebitnih žrtvah za zdaj ne poročajo. | Foto Reuters

Tako iz Rusije kot Ukrajine poročajo o napadih z droni. O morebitnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Foto: Reuters

Ukrajinski brezpilotni letalniki so preteklo noč na jugu Rusije napadli skladišča goriva. V več skladiščih so po napadih izbruhnili požari, je na Telegramu poročal ruski spletni novičarski portal Mash. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so jih nad Rusijo ponoči prestregli 76. Iz Ukrajine medtem poročajo o ruskih napadih z droni.

Guverner ruske regije Rostov Vasilij Golubev je potrdil napade na okrožji Kamensk in Morozovsk, kjer so poškodovali več skladišč goriva. Ukrajinske oborožene sile so sporočile, da so zadele letališče Morozovsk, tudi tamkajšnje skladišče streliva, kjer so bile shranjene vodene letalske bombe. Tamkajšnje oblasti teh navedb niso komentirale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Rostova je še povedal, da so zgolj nad to regijo opazili 55 ukrajinskih brezpilotnikov. Po poročanju portala Mash, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, sta bili v tej regiji tarči napadov tudi ruski letalski oporišči Morozovsk in Milerovo.

V regiji Orjol naj bi se dva ukrajinska drona zaletela v visoko stavbo v vasi Žilino. Poškodovanih je več nadstropij, o morebitnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Evan Gershkovich
Mnenja Branko Soban: Pravi heroji Rusije

O napadu dronov poroča tudi Rusija

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v regijah ob meji z Ukrajino uničilo najmanj 76 brezpilotnih letal, ki jih je izstrelila Ukrajina, od tega 36 nad Rostovom in 17 v regiji Orjol.

O sestreljenih ukrajinskih dronih po navedbah AFP poročajo tudi iz regij Kursk in Belgorod. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da so ukrajinske sile napadle skladišče nafte, kjer je zagorelo eno od skladišč, vendar ni bilo žrtev.

Iz Ukrajine medtem poročajo o ruskih zračnih napadih, v katerih so ponoči uporabili 29 dronov šahed iranske izdelave. Po podatkih ukrajinskih letalskih sil so sestrelili 24 brezpilotnih letal.

Lokalni uradniki v ukrajinski regiji Vinice so sporočili, da je bila v ruskih napadih poškodovana kritična infrastruktura, a niso navedli podrobnosti.

Kijev, napad z droni
Novice Rusija napadla Kijev z več deset droni
Napad Ukrajina
Novice Novi napadi na Ukrajino: droni in rakete zadeli energetsko infrastrukturo
Varnostni svet Združenih narodov
Novice Slovenija v VS ZN znova opozorila na pravico Ukrajine do samoobrambe
Ukrajina
Novice Ukrajinci z ročno raketo sestrelili rusko letalo #video