Nedelja,
1. 9. 2024,
9.46

Osveženo pred

1 ura, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,16
Ukrajina Rusija Vojna v Ukrajini

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2024, 9.46

1 ura, 15 minut

Vojna v Ukrajini

Ukrajinci zadeli moskovsko naftno rafinerijo, gasilci se spopadajo s požarom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,16

Ruska zračna obramba je v obsežnem ukrajinskem napadu sestrelila najmanj 158 ukrajinskih brezpilotnikov, a nekaj jih je zadelo pomembne cilje. Med drugim naftno rafinerijo Kapotnya nedaleč od središča Moskve. Tam so že na delu gasilci, ki so v najvišji stopnji pripravljenosti, je na omrežju Telegram sporočil moskovski župan Sergej Sobjanin. Ruska vojska medtem nadaljuje z obstreljevanjem Ukrajine, na fronti pa krepi pritisk v smeri Pokrovska.

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da se iz moskovske naftne rafinerije Kapotnya, ki jo je zjutraj zadel ukrajinski dron, vali gost črn dim. Gasilcem požara še ni uspelo pogasiti, intervenciji pa naj bi določili najvišjo stopnjo zahtevnosti.

Po poročanju ruskih medijev so rafinerijo nedavno modernizirali, bila naj bi ključnega pomena za oskrbo ruske prestolnice z gorivom.

Naftna rafinerija Kapotnya leži blizu središča Moskve. | Foto: omrežje X/@KremlinTrolls Naftna rafinerija Kapotnya leži blizu središča Moskve. Foto: omrežje X/@KremlinTrolls

Ukrajinski droni so zadeli tudi elektrarno Konakovo, ki se nahaja približno 150 kilometrov severno od Moskve. Gre za zelo veliko elektrarno, z močjo, ki za trikrat presega moč jedrske elektrarne v Krškem in je izjemnega pomena za oskrbo ruske prestolnice in njene okolice.

Eden najbolj obsežnih napadov z droni   

Ruska vojska je sicer zjutraj poročala, da je zračna obramba ponoči sestrelila najmanj 158 ukrajinskih brezpilotnikov. Večino dronov so uničili nad obmejnimi regijami, nekateri so leteli tudi proti prestolnici. Ukrajinski brezpilotniki so pred tem že v soboto zadeli dve ruski naftni skladišči v regijah Rostov in Kirov.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer navedlo, da so največ, 122 dronov, sestrelili nad obmejnimi regijami Kursk, Brjansk, Voronež in Belgorod. O uničenih dronih so poročale tudi oblasti iz regij Lipeck, Rjazan in Orjol, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere v okolici strateško pomembnega mesta zahtevne

Medtem se nadaljujejo obsežni napadi ruske vojske na Ukrajino. Od ponedeljka je Rusija izvedla napadez več kot 1400 izstrelki, je danes povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ponoči je ruska vojska v obstreljevanju regije Sumi ubila eno osebo, znova so napadli tudi Harkov, piše ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Nadaljujejo se tudi boji vzdolž fronte, glavnina spopadov pa po navedbah ukrajinskega generalštaba poteka v bližini Pokrovska. Poveljnik ukrajinskih sil Oleksandr Sirski je tamkajšnje razmere opisal kot zahtevne.

Jens Stoltenberg v Bruslju
Novice Stoltenberg podprl ukrajinsko ofenzivo v Kursku
Ukrajinski vojaki na minskem polju
Novice V Ukrajini so zaradi ruskih napadov zaustavili delovanje štirih reaktorjev
F-16
Novice Ukrajina izgubila bojno letalo F-16