Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
29. 9. 2015,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Heinz-Christian Strache Avstrija migranti Jörg Haider

Torek, 29. 9. 2015, 13.49

8 let

To je mož, ki želi Avstrijo obarvati v modro

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svobodnjaki, ki jih vodi Heinz-Christian Strache, so v silovitem vzponu. V nedeljo so podvojili svoj rezultat na volitvah v Zgornji Avstriji, izjemen uspeh se jim nasmiha tudi na "rdečem" Dunaju.

Migrantski val, s katerim se zadnje tedne srečuje Avstrija, je postala pri naših severnih sosedih glavna politična tema. Velika večina Avstrijcev (kar 69 odstotkov) je nezadovoljnih z migrantsko politiko rdeče-črne velike koalicije. Nezadovoljstvo Avstrijcev je voda na mlin avstrijskim svobodnjakom (FPÖ), ki zagovarjajo trdo migrantsko politiko v slogu madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Strache kot avstrijski Orban žanje uspehe 46-letni Strache, ki je že deset let na čelu svobodnjakov, ima tako zadnje čase veliko razlogov za zadovoljstvo. V nedeljo so namreč modri (ta barva je simbol svobodnjakov) v zvezni deželi Zgornja Avstrija podvojili svoj izid – dobili so skoraj 31 odstotkov glasov. Konservativna Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je dobila deset odstotkov glasov manj kot na prejšnjih deželnih volitvah, a je z več kot 36 odstotki glasov še vedno najmočnejša sila v deželi. Pravi polom pa so doživeli socialdemokrati (SPÖ) avstrijskega zveznega kanclerja Wernerja Faymanna – v industrijsko močni Zgornji Avstriji so zdrsnili pod 20 odstotkov.

Modri naskok na rdečo trdnjavo Socialdemokrati so še vedno prva sila na "rdečem" Dunaju, a tudi tu jim Strachejevi svobodnjaki vse bolj dihajo za ovratnik. Po zadnji javnomnenjski anketi agencije Unique imajo med Dunajčani, te 11. oktobra letos čakajo deželne in lokalne volitve, socialdemokrati 38-odstotno podporo, svobodnjaki pa 34-odstotno.

Ni pa mogoče izključiti, da bi v finišu svobodnjakom uspel veliki met in bi celo postali najmočnejša stranka v tradicionalni socialdemokratski trdnjavi. Strache je tako že evforično napovedal, da lahko svobodnjaki po 70 letih postanejo najmočnejša stranka na Dunaju (od konca druge svetovne vojne, ko so imeli Avstrijci po več kot dveh desetletjih spet demokratične volitve, so v avstrijski prestolnici vedno zmagovali socialdemokrati).

Svobodnjaki najbolj priljubljena stranka v Avstriji Svobodnjaki so daleč najbolj priljubljena stranka tudi na zvezni ravni. Po zadnji javnomnenjski anketi bi zanje glasovalo 33 odstotkov Avstrijcev oziroma deset odstotkov več kot za SPÖ (23 odstotkov). Na tretjem mestu je ÖVP (21 odstotkov), četrti so Zeleni (14 odstotkov), peti pa liberalni NEOS (6 odstotkov).

Če bi Avstrijci volili zveznega kanclerja neposredno, bi največ glasov dobil Strache (22 odstotkov), sledi trenutni kancler Faymann (18 odstotkov), tretji je podkancler in vodja ÖVP Reinhold Mitterlehner (15 odstotkov).

Ne spreglejte