Ponedeljek,
17. 1. 2022,
9.41

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

11

Natisni članek

COVID-19 kazen starejši obvezno cepljenje cepljenje Grčija

Ponedeljek, 17. 1. 2022, 9.41

2 leti, 3 mesece

V Franciji dokončno sprejeli potrdilo o cepljenju, v Grčiji kazni za necepljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

11

Grčija cepljenje | Ljudje naj se, če se želijo izogniti kaznim, cepijo, je pozval grški premier. | Foto Reuters

Ljudje naj se, če se želijo izogniti kaznim, cepijo, je pozval grški premier.

Foto: Reuters

V Grčiji je od danes obvezno cepljenje proti covid-19 za vse, starejše od 60 let. Tisti, ki se ne bodo cepili, bodo morali plačati sto evrov kazni mesečno, poročajo tuje tiskovne agencije. Zbrani denar bodo namenili bolnišnicam.

Grške oblasti so ukrep sprejele novembra, po besedah premierja Kiriakosa Micotakisa pa je način, da se ljudje izognejo plačilu kazni, preprost – to je cepljenje.

Po oceni vlade se je ukrep že izkazal za uspešnega. Od napovedi pred šestimi tedni se je cepilo okoli 217 tisoč ljudi, starejših od 60 let. S tem se je stopnja precepljenosti v tej starostni skupini dvignila na 90 odstotkov, piše STA.

Micotakis je v pogovoru za grško televizijo obenem izključil možnost uvedbe obveznega cepljenja za preostale starostne skupine, češ da za covid-19 huje zbolijo večinoma starejši ljudje.

V Franciji dokončno sprejeli potrdilo o cepljenju

Francoski parlament je v nedeljo dokončno sprejel zakon, ki uvaja potrdilo o cepljenju. Veljati bo začel čez nekaj dni, okoli 20. januarja. V skladu z zakonom bodo dostop do restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge imeli le cepljeni proti covid-19 in prebolevniki.

Za zakon je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasovalo 215 poslancev, 58 jih je bilo proti, sedem pa vzdržanih.

Socialistični poslanci so medtem že napovedali, da bodo zadevo predložili ustavnemu svetu, da bi zagotovili spoštovanje temeljnih vrednot, kar bo uveljavitev zakona zamaknilo za nekaj dni.

Tristo tisoč okužb na dan 

Francoska vlada upa, da bo z uveljavitvijo potrdila o cepljenju omejila hitro naraščanje okužb s koronavirusom. V zadnjih dneh jih beležijo po 300 tisoč dnevno.

Potrdilo o cepljenju bo potrebno samo za starejše od 16 let, otroci, stari od 12 do 15 let, pa bodo morali predložiti dozdajšnje covidno potrdilo, ki ga oseba dobi, če je cepljena, prebolevnik ali testirana.

Cilj vlade je bil, da bi potrdilo uveljavili že s 15. januarjem, a so v parlamentu zamujali z njegovim sprejemanjem. Javnost in poslance je precej razburil tudi predsednik Emmanuel Macron s svojo nedavno izjavo, da želi z uvedbo potrdila kar najbolj zagreniti življenje necepljenim.

Cepljenje, cepivo, AstraZeneca
Novice Dnevi cepljenja: največ zanimanja je bilo za tretji odmerek
Cepljenje in testiranje
Novice Najnovejša raziskava pokazala učinkovitost cepiva proti covid-19

V Srbiji in BiH zabeležili rekordno število okužb

Tako v Bosni in Hercegovini kot v Srbiji so danes zabeležili najvišje dnevno število okuženih z novim koronavirusom od začetka pandemije, število pozitivnih testov pa je v obeh državah doseglo okoli 45 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

BiH je s 3.342 novimi okužbami podrla rekord po številu okužb v enem dnevu od začetka pandemije, po navedbah tujih tiskovnih agencij poročajo tamkajšnje zdravstvene službe.

Med testiranimi osebami v zadnjem dnevu je bilo pozitivnih dobrih 44 odstotkov. Poleg tega je umrlo 39 covidnih bolnikov. Koronavirusna različica omikron prevladuje v Hercegovini, v ostalih delih države je še vedno prevladujoča različica delta.

Od začetka epidemije je bilo v BiH skupno potrjenih 321.034 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 13.888 covidnih bolnikov. Epidemiologinja in direktorica zavoda za javno zdravje zahodnohercegovskega kantona Andrea Jurić sicer pričakuje, da bo število okužb kmalu upadlo.

Ocenila je tudi, da različica omikron kaže na milejšo klinično sliko, zato so za zdaj bolj pod udarom zdravstveni domovi, bolnišnice pa so manj obremenjene. Bosna in Hercegovina je sicer po umrljivosti zaradi covida-19 na drugem mestu v Evropi.

Premierka Srbije: "Stanje bi bilo stabilnejše, če bi ljudje upoštevali ukrepe"

Rekordno število na novo okuženih z novim koronavirusom so danes zabeležili tudi v Srbiji, in sicer je bilo ob 39.740 testih pozitivnih 18.006 primerov ali nekaj več kot 45 odstotkov testov.

Srbija je ob z začetku novega leta dnevno v povprečju beležila nekaj več kot dva tisoč okužb, a je število začelo strmo naraščati, kar strokovnjaki povezujejo tudi z množičnimi zbiranji ob praznovanju novega leta.

Na današnji rekord se je odzvala tudi premierka Ana Brnabić, ki je že davi napovedala "katastrofalne številke" in dejala, da "bi bilo stanje stabilnejše, če bi ljudje spoštovali ukrepe".

V Srbiji je v zadnjem dnevu zaradi covida-19 umrlo 26 ljudi, skupno doslej 13.124. Z 18.006 novimi okužbami je skupno število potrjenih okužb od začetka pandemije sedaj preseglo 1,4 milijona, so še sporočili s srbskega ministrstva za zdravje.

Madžarska
Novice Madžarska ponuja cepljenje s četrtim odmerkom
Christian Eriksen
Novice Ali športniki res niso umirali, ko še ni bilo cepiva za covid-19?

V Italiji rekordno število okužb

V Italiji so v minulih 24 urah zabeležili več kot 228.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja novo rekordno številko od začetka pandemije covida-19 pred skoraj dvema letoma, poročajo italijanske zdravstvene oblasti. Zaradi covida je v zadnjem dnevu umrlo 434 ljudi.

Na oddelkih intenzivne nege se je zdravilo 1.715 covidnih bolnikov, 19.448 bolnikov pa se je zdravilo v bolnišnicah na splošnih oddelkih.

Od izbruha pandemije je po okužbi z virusom sars-cov-2 doslej okrevalo 5,5 milijona Italijanov, 2,5 milijona ljudi pa je v samoizolaciji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V šolah primanjkuje učiteljev

V Italiji se spričo velike razširjenosti nove koronavirusne različice omikron, zaradi katere so se številni znašli v karanteni, soočajo z velikim pomanjkanjem osebja v šolstvu in zdravstvu. Zato sedaj razmišljajo, da bi v šole in bolnišnice vpoklicali upokojene učitelje in zdravstvene delavce.

Združenje direktorjev italijanskih šol se je zato obrnilo na vlado s pozivom, naj upokojene učitelje znova pokliče v službo. V nekaterih šolah zaradi okužb manjka več kot deset odstotkov kadra. Italijanski šolski sistem se ne sooča s pomanjkanjem učiteljev samo zaradi okužb, ampak tudi zato, ker so bili mnogi učitelji, ki se nočejo cepiti, suspendirani, še poroča APA.

Novice Odločitev je padla. Finančna kazen za necepljene.
Bojana Beović
Novice Posvetovalna skupina za cepljenje: Obvezno cepljenje ni primerno, podpiramo pogoj PC