Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
19.18

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

Tajska Reševanje jama nogometaši Saman Kunan

Nedelja, 15. 7. 2018, 19.18

5 let, 9 mesecev

Tajski dečki izvedeli za smrt potapljača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Saman Kunan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tajskim dečkom, ki so jih v torek po več kot dveh tednih rešili iz poplavljene jame Tham Luang na severu države, so povedali, da je njihovo reševanje terjalo življenje. V spomin na potapljača Samana Kunana so obljubili, da bodo pridni zanj.

Kunan je življenje izgubil 6. julija med nameščanjem kisikovih jeklenk v poplavljenem jamskem sistemu. Tajski kralj Maha Vajiralongkorn mu je že podelil kraljevo odlikovanje; povišal ga je v poveljnika in ga odlikoval z viteškim velikim križem, priznanjem najvišjega reda belega slona. Tudi sicer Kunan po vsem svetu velja za velikega junaka, poroča britanski BBC.

Novico o smrti enega od reševalcev so dečkom in njihovemu 25-letnemu trenerju povedali šele v soboto, ko so zdravniki presodili, da so dovolj močni za to.

Kot so pojasnili na tajskem ministrstvu za zdravje, so "vsi jokali", potapljaču pa so se poklonili s pisanjem sporočil na njegovo risbo ter minuto molka. "Prav tako so se mu zahvalili in obljubili, da bodo pridni," je še dodalo ministrstvo.

V obsežno iskalno akcijo vpletenih več kot tisoč ljudi

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener je odšla v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo obsežno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot tisoč ljudi, med njimi številni strokovnjaki iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili sestradano nogometno ekipo kluba Divje svinje na suhem v eni od jamskih dvoran.

Dečki naj bi bolnišnico zapustili v četrtek

Sprva so ocenjevali, da bodo morali dečki zdržati v jami do štiri mesece, da voda usahne in bo možen varen izhod. Tajske oblasti so nato prejšnjo nedeljo zaradi bojazni pred novim monsunskim deževjem in poplavami sporočile, da bodo začele reševalno akcijo. Reševalci so ta dan iz jame pripeljali štiri dečke, stare od 14 do 16 let, dan pozneje pa so rešili še štiri dečke, stare od 12 do 14 let. V torek so nato v zadnji, tretji akciji rešili še štiri člane nogometne ekipe in njihovega trenerja.

Dečki naj bi bolnišnico zapustili v četrtek. Še naprej jih bodo opazovali in pri njih iskali znake morebitne psihološke stiske, nekaj jih bo še nekaj časa jemalo tudi zdravila. Strokovnjaki dečkom svetujejo, naj zavrnejo ponujene intervjuje.

Ne spreglejte