Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 4. 2012,
13.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Južni Sudan Sudan

Torek, 24. 4. 2012, 13.45

7 let, 12 mesecev

"Sudan nam je napovedal vojno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Južnega Sudana Salva Kiir je med obiskom Kitajske danes dejal, da je Sudan "napovedal vojno" njegovi državi, potem ko se je nasilje med sosedama v zadnjih tednih zaostrovalo.

Sudanske letalske sile so medtem nadaljevale obstreljevanje z nafto bogatih obmejnih območij Južnega Sudana. Napade je že obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

"Naši sosedje v Kartumu so Južnemu Sudanu napovedali vojno," je dejal Salva Kiir na srečanju s kitajskim predsednikom Hu Jintaom med obiskom v Pekingu, ki je sicer dalj časa veljal za zaveznika Kartuma.

Sudanska letala nadaljevala obstreljevanje Južnega Sudana Po večtedenskem stopnjevanju napetosti med Sudanom in Južnim Sudanom so sudanska letala medtem nadaljevala obstreljevanje ozemlja Južnega Sudana ob meji s severno sosedo. Tarče napada so bila območja zvezne države Enotnost (Unity) ter obmejno mesto Teshiwin, je sporočil guverner omenjene države Taban Deng.

Na omenjenih območjih, za katera se poteguje tudi Sudan, hudi spopadi med stranema sicer potekajo že več dni. Po navedbah Denga so sudanske letalske sile obstreljevale tudi območja do 25 kilometrov od meje, v ponedeljek pa so obstreljevala tudi glavno mesto omenjene zvezne države Bentiu.

Namestnik direktorja vojaških obveščevalnih služb Južnega Sudana Mac Paul je že posvaril, da "imajo podatke o mobilizaciji sudanske vojske za naskok na Bentiu". Te trditve francoska tiskovna agencija AFP sicer ni mogla preveriti.

"Vojaško obračunavanje ne bo rešilo konflikta" Sudanske letalske napade je medtem že obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Slednji je obenem v ponedeljek vladi obeh držav pozval, naj takoj prekineta vse sovražnosti. Dodal je, da vojaško obračunavanje ne bo rešilo konflikta med državama ter pozval k dialogu.

Letalske napade so odločno obsodile tudi ZDA. "Sudan mora takoj prenehati letalsko bombardiranje Južnega Sudana. Vladi obeh držav pa morata pristati na brezpogojno prenehanje sovražnosti," so danes sporočili iz Bele hiše.

Juba je medtem posvarila, da bi lahko spet poskušala zavzeti z nafto bogato sudansko mesto Heglig, s katerega so se po zasedbi 10. aprila umaknili, če Kartum ne bo končal letalskih napadov na njihova ozemlja. Sudanski predsednik Omar al Bašir je sicer med ponedeljkovim obiskom v omenjenem mestu dejal, da je čas za pogovore z južno sosedo minil.

Al Bašir je že pred tednom dni zagrozil s strmoglavljenjem vlade v Jubi in tamkajšnje vladajoče stranke Ljudsko gibanje za osvoboditev Sudana (SPLM), nekdanjega uporniškega gibanja za osvoboditev južnega dela nekdanje skupne države.

Brez dogovora o meji in nafti Mednarodna skupnost si medtem prizadeva za mirno rešitev spora med stranema, ki se po razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana julija lani še nista dogovorili o meji ter o porazdelitvi naftnih bogastev v obmejni regiji med državama.

Spopadi v zadnjih tednih so najsilovitejši od razglasitve neodvisnosti Južnega Sudana v skladu z mirovnim sporazumom iz leta 2005. Sporazum je končal vojno med severnim in južnim delom Sudana med letoma 1983 in 2005, v kateri je umrlo okoli dva milijona prebivalcev južnega Sudana, okoli štiri milijone ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Ne spreglejte