Sreda,
12. 12. 2018,
6.17

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

40

Natisni članek

streljanje Strasbourg terorizem Francija

Sreda, 12. 12. 2018, 6.17

5 let, 4 mesece

600 policistov v lovu za francoskim teroristom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

40

Streljanje v središču Strasbourga je po zadnjih podatkih zahtevalo tri smrtne žrtve, ranjenih je najmanj 12 ljudi. Napadalec, ki so ga preiskovalci že identificirali, je še vedno na begu, išče ga 600 varnostnih agentov. Motiv za napad še ni znan, 29-letni osumljenec maroških korenin naj bi bil stari znanec policije.

Med tremi smrtnimi žrtvami je po poročanju Sky News tudi tajski turist. Tajsko veleposlaništvo je sporočilo, da gre za 45-letnega Anuponga Suebsamarna, ki je v Strasbourg prispel v torek, svojo pot proti Parizu pa bi moral nadaljevati v četrtek.

Teroristični napad v Parizu 2015
Novice Krvavi napadi v Evropi: Največ žrtev terorizma v Franciji #video #foto

Policija identificirala napadalca, osumljenec je še vedno na begu

Do streljanja je sinoči prišlo na trgu Kleber v središču Strasbourga, v bližini priljubljenega božičnega sejma. Ker je sejem varovan, je policija na streljanje takoj odgovorila.

Kasneje se je zgodil še en strelski obračun z oboroženimi silami, vendar je strelcu uspelo pobegniti s taksijem. Napadalec, ki so ga preiskovalci že identificirali in ki naj bi bil ranjen, je trenutno še vedno na begu. 

Po navedbah prič je med napadom kričal Alah je velik, uporabljal pa je tudi nož, je po poročanju Sky News dejal francoski tožilec Remy Heitz. Povedal je še, da so v zvezi z incidentom prijeli štiri bližnje domnevnega napadalca.

Šlo naj bi za 29-letnega domačina maroških korenin Chérifa Chekkata, ki je rojen v Strasbourgu. 29-letnik je stari znanec policije, njegovo ime naj bi bilo na seznamu, na katerem se je znašlo okoli 26 tisoč posameznikov, ki predstavljajo resno grožnjo Franciji.

Strasbourg
Novice Nekdanji obveščevalec: Napad je navdihnil islamski radikalizem, o tem ni dvoma

Napadalec v preteklosti že večkrat prišel v stik s policijo

V preteklosti naj bi Chekkata večkrat prišel v stik s policijo. Leta 2011 je bil obsojen na dvoletno zaporno kazen, šest mesecev naj bi dobil zaradi napada z orožjem. Kot je dejal francoski državni tožilec, je bil napadalec v Franciji, Nemčiji in Švici doslej obsojen kar 27-krat. Francoske oblasti po poročanju BBC verjamejo, da se je Chekkata radikaliziral v zaporu.

Na lovu za strelcem je 600 varnostnih agentov. Policija je pri napadalcu izvedla tudi hišno preiskavo, v okviru katere so našli eksplozivna sredstva. Motiv napadalca zaenkrat še ni znan.

Francoske oblasti so stopnjo varnosti dvignile na najvišjo, incident pa obravnavajo kot teroristični napad. Kot je pojasnil francoski notranji minister Christophe Castaner, so povečali varnostne ukrepe na vseh božičnih sejmih in poostrili nadzor na mejah. Preiskovalci se bojijo, da je napadalec že prečkal mejo in pobegnil v Nemčijo.

Novice Streljanje v Strasbourgu: najmanj dva mrtva, več ranjenih #foto #video

Po streljanju v mestu zavladala panika

Po streljanju na trgu je v Strasbourgu zavladala panika, ljudje so tekli vsepovsod, večina se jih je zatekla v trgovine in lokale, ulice so bile v hipu prazne, navajajo priče.

V mestu na vzhodu Francije je tudi naša novinarka Kaya Kamenarič. Kot je povedala, so se ljudje zatekli v bližnje lokale, lastniki pa so zaradi varnosti zaklenili vrata. "Ljudje na televiziji spremljajo, kaj se dogaja. Tudi v vseh lokalih v mestu so preklopili na programe, ki dogajanje spremljajo v živo. Prebivalci ob tem kličejo svoje bližnje, da bi preverili, ali je z njimi vse v redu," je dejala.

Zaradi streljanja so zaprli tudi stavbo uradnega sedeža Evropskega parlamenta, onemogočena sta bila tako vhod kot izhod.

Strasbourg, napad
Novice Dan po napadu: ljudje v šoku, a vseeno odhajajo v službe #foto

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je udeležil kriznega sestanka vlade v Parizu, je v tvitu izrazil solidarnost celotnega naroda s Strasbourgom, žrtvami in njihovimi družinami. Iz predsedniške palače na Elizejskih poljanah so sporočili, da je Macron v Strasbourg poslal francoskega notranjega ministra Christopheja Castanerja.

Strasbourg
Novice Slovenec v Strasbourgu čaka na navodila policije