Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
22.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 6. 2013, 22.38

8 let

Španska obala nič več raj za britanske kriminalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Costa del Sol, najbolj znana španska obala, je od nekdaj tudi zatočišče britanskih kriminalcev. Toda španska in britanska policija sta se odločili, da bosta polovili vse pobegle kriminalce.

Jason Coghlan je bil v Veliki Britaniji obsojen zaradi oboroženega ropa. Odsedel je 12 let, zdaj pa živi v Španiji. Pobeglim britanskim kriminalcem, ki se skrivajo v Španiji, pomaga v primeru aretacije in izročitve Veliki Britaniji. V Marbeli ga kličejo Mr. Fixit, Gospod Uredil, njegove usluge pa zelo ceni britanska izseljeniška skupina kriminalcev, ki trdijo, da je v Španiji težje najti sposobnega odvetnika kot dobrega vodovodarja.

"Uredim, da imajo aretirani dobrega odvetnika, da jim priskrbijo prevajalca, znam pa se tudi pogovoriti z njimi, saj imam kriminalno preteklost, tako da jih bolje razumem," je razložil novinarjem britanskega The Telegrapha.

Klientov mu ne zmanjka. V šestnajstih mesecih, odkar ima svoje podjetje, je pomagal 25 klientom, med njimi preprodajalcu hašiša, članu IRE, obtoženemu, da je poklicni morilec, in nazadnje Mancunianu Andrewu Moranu, ki ga je španska policija v filmski akciji aretirala pretekli teden, medtem ko se je sončil ob bazenu svoje vile v vasi pri Benidormu. Na begu je bil štiri leta zaradi ropa poštnega kombija. Zdaj potekajo pogajanja, ali ga bodo Španci izročili Veliki Britaniji ali mu bodo zaradi preprodaje kanabisa najprej sodili v Španiji.

Aretacija Morana je bila še ena v vrsti aretacij, ki so jih v zadnjem letu v skupni akciji Operation Captura izvedli britanski in španski policisti. V šestih letih so aretirali 15 od predvideno 65 pobeglih britanskih kriminalcev, ki se skrivajo v Španiji. Tudi zaradi tega Jason Coglan trdi, da Španija ni več dobro skrivališče za britanske kriminalce: "V sedemdesetih je bila raj, ker med Britanijo in Španijo ni bilo sporazuma o izročitvi, zdaj pa se je bolje skriti v Norfolku, kot pa na obali Costa del Sol."

Nekoč zapravljivci, zdaj za zidovi V sedemdesetih so britanski kriminalci sloveli kot veliki zapravljivci. Najemali so drage avtomobile, prirejali zabave, vedoč, da jih ne morejo aretirati in predati Veliki Britaniji. Dandanes so bolj odmaknjeni. "Če zdaj na veliko razkazuješ denar, si sumljiv," pravi Coglan. Večina si kupi vile v odmaknjenih vaseh in večino časa preživi za zidovi svojih hiš. Le redko se družijo z drugimi britanskimi izseljenci. Prav izseljenska skupnost je razlog, da kriminalci še prihajajo – na Costa del Sol ne izstopajo s svojim britanskim naglasom, nasprotno so tako rekoč doma. "Tu je tako kot v južnem Londonu, le da sije sonce," meni Coglan.

Pobeg in skrivanje jim je otežil tudi poostren nadzor na letališčih in uvedba vseevropskega naloga za aretacijo, ki velja od leta 2004. Španska policija tudi občasno opravlja identifikacije britanskih državljanov v barih in nočnih klubih.

Toda na seznamu najbolj želenih britanskih kriminalcev v Španiji je še vedno nekaj pomembnih zlikovcev. Med njimi David Andrews, ki je obtožen, da je kolovodja velike kriminalne združbe za preprodajo kokaina. Pa Derek Ferguson, ki ga iščejo zaradi streljanja na parkirišču leta 2007.

Zapletejo se v nove kriminalne posle Eden izmed razlogov, zakaj britanski kriminalci še vedno bežijo v Španijo, je tudi to, da so tu blizu glavnih poti preprodaje mamil. Kokain in marihuana potujeta iz Severne Afrike prek Španije. Mamila lahko prodajajo v španskih nočnih klubih ali pa organizirajo prodajo naprej v Veliko Britanijo. Policija meni, da v Španiji deluje od 30 do 40 britanskih kriminalnih združb, ki skrbijo za preprodajo mamil.

Toda zadrževanje pobeglih kriminalcev v španskem kriminalnem podzemlju je za njih lahko nevarno. Več možnosti je, da jih prepoznajo kolegi kriminalci, kot pa natakarica v baru, zato je policija uspela pridobiti mrežo informatorjev znotraj kriminalnih združb, ki jim poročajo o morebitnih beguncih. "Večina aretacij do zdaj se je zgodila zaradi tega, ker jih je izdal nekdo iz kriminalnega podzemlja," je povedal Coghlan.

Toda ne glede na to pobegli britanski kriminalci še vedno radi pribežijo na obalo Costa del Sol. Sonce in bazeni so pač privlačni. "Britanski kriminalci res nimajo domišljije," se zasmeji Coghlan.

Ne spreglejte