Nedelja,
21. 6. 2020,
11.05

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Koronavirus Španija

Nedelja, 21. 6. 2020, 11.05

3 leta, 10 mesecev

V Srbiji 91 novih okužb, v BiH 77

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Koronavirus na Švedskem |  Pri večini primerov okužb gre za osebe, ki so bile v stiku z okuženimi osebami. | Foto Reuters

Pri večini primerov okužb gre za osebe, ki so bile v stiku z okuženimi osebami.

Foto: Reuters

V Srbiji, kjer danes potekajo parlamentarne in lokalne volitve, so v zadnjih 24 urah potrdili še 91 novih okužb z novim koronavirusom, skupno 12.894. Zaradi covida-19 je umrla še ena oseba, skupno 261. O novih okužbah poročajo tudi iz BiH, Severne Makedonije in Črne gore, kjer so v soboto znova uvedli nekatere ukrepe. Medtem je danes Španija odpravila izredne razmere.

V BiH so v zadnjih 24 urah potrdili še 77 novih okužb, od tega 42 v Federaciji BiH, največ pa v Sarajevu (10). Pri večini primerov gre za osebe, ki so bile v stiku z okuženimi osebami, poroča STA.

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 101 novo okužbo, potem ko so v soboto poročali o 185 novih primerih v enem dnevu. Največ okužb, 57, so znova potrdili v Skopju. Opravili so 776 testov.

Zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah v Severni Makedoniji umrlo še pet bolnikov, skupno 238, je sporočilo ministrstvo za zdravje. V državi so doslej potrdili 5106 primerov okužbe, od katerih jih je aktivnih še 2942, poroča STA.

Črnogorski epidemiologi so ugotovili, da je 84 odstotkov aktivnih okužb v državi bilo "uvoženih" iz Srbije, in sicer 26 od skupno 31 aktivnih primerov. | Foto: Reuters Črnogorski epidemiologi so ugotovili, da je 84 odstotkov aktivnih okužb v državi bilo "uvoženih" iz Srbije, in sicer 26 od skupno 31 aktivnih primerov. Foto: Reuters

V Črno goro 84 odstotkov aktivnih okužb prišlo iz Srbije

V Črni gori, kjer so v soboto potrdili še 35 novih okužb, od katerih jih je bilo 14 iz Rožaja, mesta z okoli 20.000 prebivalci na tromeji s Srbijo in Kosovom, so uvedli nove ukrepe, med drugim okrepili nadzor na meji s Srbijo.

Vseh 14 novookuženih v Rožaju se je okužilo v Srbiji, zato so oblasti sprejele tudi odločitev o zaprtju mejnega prehoda Vuča s Srbijo. Za prebivalce so znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask na odprtih in v zaprtih javnih prostorih, družita se lahko največ dve osebi, verski obredi lahko potekajo brez navzočnosti vernikov, poroča Hina.

Črnogorski epidemiologi so ugotovili, da je 84 odstotkov aktivnih okužb v državi bilo "uvoženih" iz Srbije, in sicer 26 od skupno 31 aktivnih primerov. Vlada je sporočila, da so 12 aktivnih primerov ugotovili pri ljudeh, ki so se 10. junija v Beogradu udeležili nogometne tekme Crvena Zvezda-Partizan. Pri 14 primerih pa gre za prebivalce Rožaja, "ki so bili nezakonito v Tutinu".

Vlada je še opozorila, da nespoštovanje ukrepov za zajezitev koronavirusa v času, ko skušajo ohraniti javno zdravje in oživiti gospodarstvo, predstavlja neposreden napad na nacionalne interese.

Danes so v zadnjih 24 urah potrdili tri nove okužbe, in sicer po eno v Podgorici, Danilovgradu in Budvi, poroča STA.

Koronavirus, Covid-19
Novice Spet več okuženih: včeraj šest pozitivnih #video

Španija odpravila izredne razmere zaradi epidemije covid-19

Španija je danes odpravila izredne razmere, ki so jih v državi uvedli zaradi epidemije covid-19. Španci se lahko tako prvič po 14 tednih znova prosto gibljejo po državi. Od polnoči so tudi odprli meje za državljane EU, razen iz Portugalske, s katero naj bi mejo odprli 1. julija. V Čilu se je število žrtev zaradi novega načina štetja podvojilo na več kot 7000.

Španska vlada je v soboto naznanila, da potnikom iz držav EU, kot tudi iz schengenskih držav ob prihodu ne bo več treba v 14-dnevno karanteno. Danes je tako že stekel čezmejni promet med Španijo in Francijo.

V dogovoru med Madridom in Lizbono meja s Portugalsko ostaja zaprta do 1. julija.

Španija je meje zaprla v okviru izrednih razmer, ki jih je vlada v prizadevanjih za ustavitev širjenja novega koronavirusa uvedla 14. marca.

Plaže so odprte, a s številnimi omejitvami. | Foto: Getty Images Plaže so odprte, a s številnimi omejitvami. Foto: Getty Images

Med najbolj prizadetimi državami v Evropi

Španija je z več kot 245 tisoč okuženimi in več kot 28 tisoč smrtnimi žrtvami med najbolj prizadetimi državami v Evropi v pandemiji nove koronavirusne bolezni. Število okuženih in mrtvih se je medtem močno znižalo.

Še posebej prizadeta sta bila glavno mesto Madrid in katalonska prestolnica Barcelona. Tam so tudi dlje časa kot drugje v državi ostali v veljavi omejevalni ukrepi.

Od 1. julija bodo v Španijo brez obvezne 14-dnevne karantene lahko vstopali tudi potniki iz držav izven EU, je pred dnevi pojasnil španski premier Pedro Sanchez. A kot je dodal, bo za to potreben dvostranski dogovor ob upoštevanju epidemioloških razmer v določeni državi.

koronavirus Hrvaška
Novice Hrvaška v skrbeh: 18 novih okužb, največ po 8. maju #video

Še vedno ostaja zaprta večina šol

Španija je uvedla ene najstrožjih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa na svetu. Ukrepe so začeli postopno sproščati sredi maja.

Kljub postopnemu vračanju v "normalnost" pa nekatere omejitve ostajajo in se razlikujejo glede na regijo. Po vsej državi ostaja zaprta večina šol, pouk naj bi obnovili septembra. V muzejih, koncertnih dvoranah, kinematografih, kavarnah in restavracijah prav tako še naprej veljajo omejitve glede števila obiskovalcev.

Zaščitne maske so obvezne v javnem prometu, na letalih in v trgovinah ter drugih zaprtih javnih prostorih. V primeru kršenja teh pravil je zagrožena kazen do 100 evrov.

Preverite tudi:

srbija koronavirus bolnišnica Beograd
Novice Porast novih okužb s koronavirusom tudi v Italiji #video