Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2013,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 11. 2013, 14.32

8 let

Snowden bi "žvižgal" pred ameriškim kongresom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Žvižgač Edward Snowden se je v Moskvi sestal z nemškim poslancem in mu predal pismo za nemško vlado in tožilstvo, v katerem naj bi izrazil pripravljenost, da priča o prisluškovanju Angeli Merkel.

Nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) se je sestal s poslancem nemških Zelenih Hans-Christianom Ströbelejem na skrivni lokaciji v Rusiji skupaj z dvema novinarjema. "Dokazal je, da ve veliko. Načeloma je pripravljen pomagati razčistiti zadeve glede prisluškovanja," je Ströbele povedal za nemško televizijo ARD in dodal, da je Snowden izrazil pripravljenost, da o zadevi priča v Nemčiji ali Rusiji. "Veselim se pogovora z vami v Nemčiji, ko bodo razmere to omogočale, in zahvaljujem se vam za napore za ohranjanje mednarodnega prava, ki ščiti nas vse," je zapisal Snowden.

Želi pričati pred ameriškim kongresom V kazenskem pravu obstaja možnost, da se zaradi "nadzakonskih izrednih razmer" prekine preganjanje, je dejal poslanec Zelenih. Obstaja možnost, da mu nemška stran nudi posebno zaščito. "Če bi se to uredilo, je pripravljen priti v Nemčijo," je zatrdil Ströbele in dodal, da je Snowden izrazil željo, da bi pričal pred ameriškim kongresom. "Najraje bi predstavil vsa dejstva ameriškemu kongresu. Pred komisijo kongresa si želi vse razložiti," je dejal poslanec.

Snowdna v Nemčijo ne bo Snowden ne bo mogel odpotovati v Nemčijo, kjer bi ga tožilci izprašali o ameriškem prisluškovanju nemškim oblastem, lahko pa bi se z njimi pogovoril v Rusiji, je sporočil Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena. "Snowden ne bo šel v Nemčijo. To je namreč nemogoče, saj nima pravice, da prečka rusko mejo. V okviru mednarodnih dogovorov pa lahko Snowden priča v Rusiji, a o tem se bodo morale odločiti nemške oblasti," je povedal odvetnik.

Nemčija pripravljena prisluhniti žvižgaču V primeru potovanja v Nemčijo bi Snowden izgubil status azilanta, ki mu ga je Rusija odobrila avgusta, ameriške zaveznice pa bi ga lahko predale ZDA. Nemško tožilstvo bi lahko v Rusijo poslalo svoje predstavnike ali pa Snowdnu poslalo pisna vprašanja. Nemška vlada je izrazila pripravljenost na pogovore med Snowdnom in nemškimi predstavniki. "Našli bomo možnost, da se Snowden, če je pripravljen to storiti, pogovori z nemškimi predstavniki," je povedal nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich. Če želi Snowden predložiti informacije, "smo jih pripravljeni poslušati", je poudaril.

Berlin zavrnil možnost azila za Snowdna Nemška vlada je še sporočila, da ni bila seznanjena s srečanjem Snowdna z opozicijskim poslancem Ströbelejem. Vlada je zavrnila možnost odobritve azila Snowdnu. Vladni tiskovni predstavnik Steffen Seibert je dejal, da je Berlin že, ko je Snowden pred meseci zanj zaprosil, zavrnil prošnjo zaradi tega, ker ga v tem trenutku ni bilo v Nemčiji. Nemško notranje ministrstvo je opozorilo, da je Nemčija od ZDA že julija prejela prošnjo za izročitev Snowdna, kar pomeni, da bi ga na podlagi sporazuma o izročitvah z Washingtonu morala izročiti, če prispe v Nemčijo.

Prihodnji teden se bo sestala nemška parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb, govorili pa bodo ravno o Snowdnu, je povedal predsednik komisije Thomas Oppermann.

Ne spreglejte