Ponedeljek,
6. 2. 2023,
22.11

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

9

Natisni članek

islamisti napad grožnje Salman Rushdie

Ponedeljek, 6. 2. 2023, 22.11

1 leto, 2 meseca

Salman Rushdie prvič spregovoril o napadu: Lahko vstanem in hodim naokoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

9

Salman Rushdie | Salmana Rushdieja je avgusta lani napadel islamski skrajnež Hadi Matar. Rushdiejeva fotografija je iz leta 2017. | Foto Guliverimage

Salmana Rushdieja je avgusta lani napadel islamski skrajnež Hadi Matar. Rushdiejeva fotografija je iz leta 2017.

Foto: Guliverimage

Britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie je v intervjuju prvič spregovoril o lanskem napadu v New Yorku, zaradi katerega je oslepel na eno oko. Pravi, da so velike poškodbe zaceljene, a še vedno čuti posledice napada.

V intervjuju za The New Yorker, ki ga povzema BBC, je dejal, da je imel srečo: "Moj glavni prevladujoči občutek je hvaležnost." Nagrajenega romanopisca so avgusta lani pred govorom napadli na odru, šest tednov je preživel v bolnišnici. Napadalec Hadi Matar je bil obtožen poskusa umora.

Usodni Satanski stihi

Zaradi napada je Rushdie izgubil vid na enem očesu. Pisatelj se že dolgo spopada s smrtnimi grožnjami zaradi svojega romana Satanski stihi (The Satanic Verses) iz leta 1988. V obsežnem intervjuju je romanopisec dejal: "Bil sem že boljši. Toda glede na to, kaj se je zgodilo, nisem tako slab."

Protest žensk v Iranu marca 1979
Novice Bo upor žensk spremenil svetovno zgodovino?

"Velike poškodbe so pravzaprav zaceljene. Znova občutim palec in kazalec ter spodnjo polovico dlani po veliko terapijah, pravijo mi, da mi gre zelo dobro." Povedal pa je, da je bilo težko tipkati in pisati zaradi pomanjkanja občutka v nekaterih prstih.

Potrebuje stalne preglede

"Lahko vstanem in hodim naokoli. Ko rečem, da sem v redu, mislim, da nekateri deli mojega telesa še potrebujejo stalne preglede. Napad je bil gromozanski." Dejal je, da ima tudi duševne brazgotine in da mora znova razmisliti o svojem pristopu do varnosti, saj je več kot dve desetletji živel brez nje.

Salman Rushdie leži na tleh po krvavem napadu z nožem, zaradi katerega je oslepel. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Salman Rushdie leži na tleh po krvavem napadu z nožem, zaradi katerega je oslepel. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rushdie se je moral skrivati skoraj deset let po objavi Satanskih stihov leta 1988. Številni muslimani so se na na knjigo besno odzvali in trdili, da upodobitev preroka Mohameda žali njihovo vero.

Grožnje s smrtjo

Soočil se je s smrtnimi grožnjami in takratni iranski voditelj, ajatola Ruhola Homeini, je izdal fatvo, s katero je pozval k atentatu na Rushdieja, za avtorjevo glavo pa določil nagrado tri milijone dolarjev.

Fatva še vedno ostaja v veljavi, in čeprav se je iranska vlada distancirala od Homeinijeve fatve, je kvaziuradna iranska verska fundacija leta 2012 k nagradi dodala dodatnih 500 tisoč dolarjev, še piše BBC.

Salman Rushdie
Novice Pisatelj Rushdie po napadu oslepel na eno oko
Salman Rushdie
Novice Stanje pisatelja Rushdieja naj bi se izboljšalo
Salman Rushdie
Novice Rushdie po napadu diha s pomočjo ventilatorja #video
salman rushdie
Novice Ajatola njegovo glavo zahteva že od leta 1989: zabodli avtorja Satanskih stihov