Ponedeljek,
22. 7. 2024,
20.19

Osveženo pred

3 ure, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
obsodba novinarka Rusija

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 20.19

3 ure, 52 minut

Rusija novinarko Radia svobodna Evropa obsodila na več kot šest let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Alsu Kurmaševa | Alsu Kurmaševo, urednico RFE/RL v Pragi, so aretirali lani, ko je obiskala Rusijo zaradi nujnih družinskih razlogov. Zasegli so ji tako ruski kot ameriški potni list, ker ni prijavila dvojnega državljanstva, ter jo obtožili, da se ni prijavila kot tuja agentka in da je kršila pravila poročanja o vojni v Ukrajini. | Foto Guliverimage

Alsu Kurmaševo, urednico RFE/RL v Pragi, so aretirali lani, ko je obiskala Rusijo zaradi nujnih družinskih razlogov. Zasegli so ji tako ruski kot ameriški potni list, ker ni prijavila dvojnega državljanstva, ter jo obtožili, da se ni prijavila kot tuja agentka in da je kršila pravila poročanja o vojni v Ukrajini.

Foto: Guliverimage

Rusko sodišče je ameriško-rusko novinarko Alsu Kurmaševo, ki dela za Radio svobodna Evropa/Radio svoboda (RFE/RL), obsodilo na šest let in pol zapora zaradi kršenja zakonov o vojaški cenzuri, je danes sporočila tiskovna predstavnica sodišča. Do sodbe je bil kritičen predsednik RFE/RLS Stephen Capus in jo označil za posmeh pravici.

"V petek je bila Alsu Kurmaševa obsojena. Šest let in šest mesecev," je povedala tiskovna predstavnica vrhovnega sodišča Tatarstana Natalija Loseva. Na spletni strani sodišča sicer piše le, da je bila novinarka v obravnavi spoznana za krivo, podrobnosti o kazni pa niso navedene.

Kurmaševo, urednico RFE/RL v Pragi, so aretirali lani, ko je obiskala Rusijo zaradi nujnih družinskih razlogov. Zasegli so ji tako ruski kot ameriški potni list, ker ni prijavila dvojnega državljanstva, ter jo obtožili, da se ni prijavila kot tuja agentka in da je kršila pravila poročanja o vojni v Ukrajini.

Novinarka je namreč leta 2022 izdala knjigo z naslovom Saying No to War, v kateri so zbrani intervjuji in zgodbe Rusov, ki nasprotujejo invaziji na Ukrajino.

Pozivi k izpustitvi

Do obsodbe novinarke je bil kritičen predsednik RFE/RL Stephen Capus. "Pravično bi bilo, da ruski ugrabitelji Alsu nemudoma izpustijo iz zapora. Za to ameriško državljanko, našo drago sodelavko, je skrajni čas, da se ponovno združi s svojo ljubečo družino," je dodal.

K izpustitvi novinarke je pozval tudi Washington. "Gre za predano novinarko, ki je tarča ruskih oblasti zaradi svoje brezkompromisne zavezanosti resnici in načelnemu poročanju. Še naprej zelo jasno poudarjamo, da bi morala biti izpuščena," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Matthew Miller.

47-letna Kurmaševa je bila sicer obsojena v petek, prav na dan, ko je rusko sodišče na 16 let zapora zaradi vohunjenja obsodilo ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladimir Putin
Novice Resno opozorilo: Če bo Putin zmagal, ne bo več Evrope
Evan Gershkovich
Novice Obsodili ameriškega novinarja, ki naj bi ga izmenjali z ruskima vohunoma v Sloveniji #video
Ameriški novinar Evan Gershkovich
Novice Ameriškemu novinarju bodo v Rusiji sodili zaradi vohunjenja
Marina Ovsjannikova
Novice Ruska novinarka, ki se je s protivojnim napisom pojavila na ruski TV, je napisala knjigo