Torek,
28. 3. 2023,
7.07

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ukrajina Rusija

Torek, 28. 3. 2023, 7.07

4 mesece, 3 tedne

398. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusija: Sestrelili smo ameriško pametno bombo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Ruska mornarica je v okviru vojaške vaje izstrelila dve protiladijski raketi moskit na lažno tarčo v Japonskem morju, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Moskva je tovrstne pomorske vaje na ruskem Daljnem vzhodu izvedla že večkrat, vendar Tokio od začetka invazije na Ukrajino opozarja na krepitev ruskih vojaških aktivnosti v regiji. Rusija tudi trdi, da so uničili ameriško pametno bombo, ki so jo izstrelili Ukrajinci.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

17.35 Rus obsojen zaradi hčerine risbe in komentarjev proti vojni v Ukrajini
16.53 Rusija: Sestrelili smo ameriško pametno bombo  
12.09 Belorusija: V namestitev ruskega jedrskega orožja nas je prisilil Zahod
11.15 Ukrajina odbila več ruskih napadov z droni
7.00 Rusi testirali močno orožje

17.35 Rus obsojen zaradi hčerine risbe in komentarjev proti vojni v Ukrajini

Sodišče v mestu Jefremov okrog 300 kilometrov južno od Moskve je 54-letnega Alekseja Moskaljova danes obsodilo na dve leti v kazenski koloniji zaradi hčerine risbe in komentarjev proti vojni v Ukrajini. 

Oče 13-letnice naj bi sicer pred današnjo obsodbo v ponedeljek pobegnil iz hišnega pripora, novica o tem pa je v sodni dvorani spodbudila aplavz. | Foto: Reuters Oče 13-letnice naj bi sicer pred današnjo obsodbo v ponedeljek pobegnil iz hišnega pripora, novica o tem pa je v sodni dvorani spodbudila aplavz. Foto: Reuters

Primer Moskaljov je v Rusiji že pred današnjo sodbo vzbudil pozornost, ker so 13-letno deklico zaradi njene risbe in očetovih kritičnih komentarjev na račun ruske vojske odpeljali v dom za mladoletnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Učiteljica v šoli je namreč deklico, ta je bila takrat stara 12 let, prosila, naj nariše sliko v podporo ruskim vojakom v Ukrajini. Narisala je žensko in otroka z ukrajinsko zastavo, proti katerima letijo rakete, risbo pa opremila z napisoma "Ne vojni" in "Slava Ukrajini".

Šola je poklicala policijo, dan pozneje so očeta odpeljali na policijsko postajo in mu naložili denarno kazen. Ko so pozneje na družbenih omrežjih odkrili še njegove kritične komentarje o vojni v Ukrajini, so na njunem domu opravili preiskavo in sprožili kazenski postopek.

16.53 Rusija: Sestrelili smo ameriško pametno bombo  

Rusija je danes sporočila, da je sestrelila ameriško pametno bombo, ki so jo izstrelile ukrajinske sile. To je prvič, da v Moskvi trdijo, da so sestrelili vrsto orožja, ki Ukrajini omogoča zadeti oddaljene cilje, poroča Reuters.

Tako imenovana bomba GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) se izstreli na raketi in nato s satelitskim vodenjem neslišno lebdi do cilja, ki je lahko oddaljen 150 kilometrov. To je dvakrat večja razdalja v primerjavi z raketnim sistemom himars, ki so ga Kijevu dostavili lani.

Kje natanko so s protizračno obrambo sestrelili GLSDB, Rusi ne navajajo.

12.09 Belorusija: V namestitev ruskega jedrskega orožja nas je prisilil Zahod

Beloruske oblasti so danes sporočile, da so jih v odločitev o namestitvi ruskega taktičnega jedrskega orožja na svojem ozemlju prisilile ZDA in njene zaveznice. Pri tem vztrajajo, da namestitev orožja ne krši nobenih mednarodnih konvencij ter da je vojaško sodelovanje med Minskom in Moskvo povsem skladno z mednarodnim pravom.

"Belorusija se je bila prisiljena odzvati, da bi okrepila svojo varnost in obrambne zmogljivosti," je sporočilo belorusko zunanje ministrstvo ter dodalo, da je bil Minsk od ZDA in njenih zaveznic deležen političnega in gospodarskega pritiska brez primere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so pojasnile, da ne bodo imele nadzora nad orožjem in da njegova namestitev nikakor ni v nasprotju s pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. "Vojaško sodelovanje med Belorusijo in Rusijo je povsem skladno z mednarodnim pravom," je dodalo zunanje ministrstvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije napovedal v soboto. Takrat je tudi dejal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, češ da ZDA to počnejo že dolgo.

Ameriški State Department je nato sporočil, da ZDA trenutno ne vidijo znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti svoje jedrsko orožje. Zveza Nato je navedbe Putina označila za zavajajoče, saj naj bi bilo delovanje članic Nata povsem skladno z mednarodnimi obveznostmi. Prav tako je zveza rusko jedrsko retoriko označila za nevarno in neodgovorno.

Ukrajina je medtem v odzivu na Putinovo napoved opozorila, da je Kremelj vzel Belorusijo za jedrskega talca. Sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov je dodal, da je namestitev jedrskega orožja naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije. Kijev je tudi zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku napada na Ukrajino že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po izbruhu vojne odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.

11.15 Ukrajina odbila več ruskih napadov z droni

Ukrajinske sile so odbile več ruskih napadov z brezpilotnimi letali, je danes sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da so skupno sestrelili 14 od 15 dronov šahed. V Kijevu so deli sestreljenih dronov poškodovali poslopje. Ruske sile so medtem obstreljevale tudi mesto Bilopilja v regiji Sumi. O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je po novih napadih z brezpilotnimi letali Rusijo obtožil "terorja nad civilno infrastrukturo". "Ta strategija ne bo delovala," je še poudaril.

V Kijevu mestne oblasti poročajo o eksplozijah, potem ko so deli sestreljenih dronov poškodovali trgovino in povzročili požar. V regiji Sumi so medtem ruske sile obstreljevale mesto Bilopilja in pri tem poškodovale številne stavbe, en človek pa naj bi bil ranjen.

V zadnjih 24 urah naj bi ukrajinske sile odbile tudi več kot 60 ruskih napadov na tleh, ki so bili večinoma osredotočeni na mesto Bahmut, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Sovražnik je v boj poslal svoje najboljše enote, da bi dosegel zmago. Naš cilj pa je povzročiti čim več žrtev ter izčrpati sovražnika in nato začeti ofenzivo," je pojasnil poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski. Ob tem je razmere na fronti opisal kot težke, vendar stabilne.

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70 tisoč ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev že dlje časa trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija za obrambo Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo.

7.00 Rusi testirali močno orožje

"V vodah Japonskega morja so plovila pacifiške flote izstrelila dve križarski raketi moskit na lažno tarčo," je sporočilo ministrstvo. 

Vaja je potekala ob spremstvu letalskih sil, na njej pa naj bi sodelovali dve ladji. Ti sta izstrelili raketi moskit, ki sta nato uspešno zadeli cilj na razdalji približno sto kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto: Reuters Vaja je potekala ob spremstvu letalskih sil, na njej pa naj bi sodelovali dve ladji. Ti sta izstrelili raketi moskit, ki sta nato uspešno zadeli cilj na razdalji približno sto kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters

Rusija je tovrstne pomorske vaje izvedla že večkrat, vendar japonski zunanji minister Yoshimasa Hayashi pri tem opozarja, da se je od začetka invazije na Ukrajino ruska vojaška aktivnost na Daljnem vzhodu, vključno z območji blizu Japonske, znatno okrepila. "Še naprej bomo pozorno spremljali ruske vojaške premike," je dodal.

Pred tednom dni sta dva ruska strateška bombnika tupoljev Tu-95MS več kot sedem ur letela nad Japonskim morjem. Do poletov bombnikov je prišlo po tem, ko je japonski premier Fumio Kishida obiskal Kijev in se sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Japonska se je kmalu po invaziji pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji in nudi podporo Kijevu. | Foto: Reuters Japonska se je kmalu po invaziji pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji in nudi podporo Kijevu. Foto: Reuters

Državi je poslala obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Ne nudi pa vojaške pomoči, saj povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

ruska vojska
Novice Sporočilo Putinu: Naši poveljniki so zločinci #video
Putin in XI
Novice Putin razkril, česa se Rusija ni dogovorila s Kitajsko
Vladimir Putin
Novice Putin v Belorusijo pošilja jedrsko orožje
Branko Soban
Mnenja Branko Soban: Svoboda brez glave