Četrtek,
25. 7. 2024,
21.00

Osveženo pred

3 ure, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,48
Jadran okvara trajekt Uživajmo poletje Uživajmo poletje

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 21.00

3 ure, 24 minut

Trajekt Oliver vplul v Velo Luko, potniki so od sreče prepevali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,48
oliver d vela luka split | Po poročanju Slobodne Dalmacije je posadki trajekta Oliver ob 18.30 uspelo zagnati motorje in ponovno izpluti proti Veli Luki. | Foto posnetek zaslona

Po poročanju Slobodne Dalmacije je posadki trajekta Oliver ob 18.30 uspelo zagnati motorje in ponovno izpluti proti Veli Luki.

Foto: posnetek zaslona

Trajekt Oliver, ki je po le dobrih dveh mesecih od začetka plovbe obstal sredi morja, je okoli 19.30. ure pristal v Veli Luki na otoku Korčula. Ladji, ki je ime dobila po legendarnem hrvaškem glasbeniku Oliverju Dragojeviću, sta odpovedala oba motorja, so poročali hrvaški mediji. Težavo so poskušali odpraviti med plovbo, a neuspešno. Proti večeru je posadki le uspelo zagnati oba motorja in trajekt je s šesturno zamudo nadaljeval pot proti pristanišču. Ob vplutju v Velo Luko se je s trajekta slišalo prepevanje Dragojevićevih pesmi. 

Trajekt Oliver je obstal na poti iz Splita proti Veli Luki, in kot so za portal potrdili pri ladijskem prevozniku Jadrolinija, je šlo za tehnično okvaro. Med istim potovanjem sta se zgodili dve okvari. 

Na trajektu je bilo 340 potnikov: "Več ur smo že na trajektu, klimatska naprava ne dela, dali pa so nam po pol litra vode na osebo," so za Slobodno Dalmacijo popoldne povedali potniki. Kasneje so se stvari umirile, potniki, po poročanju Jutarnjega lista, hvalijo člane posadke Oliverja in kapitana, ki naj bi jim nekajkrat prinesli hrano in vodo, ljudi mirili in odgovarjali na njihova vprašanja.

Trajekt bi moral po voznem redu na Korčulo prispeti ob 13.30. Po okvari so mu nameravali do cilja pomagati z vlačilcem, a jim je k sreči uspelo zagnati motorje in prispeti na cilj. 

Na trajektu Oliver bi se moral v petek začeti koncert v čast pokojnemu Oliverju Dragojeviću, slovitemu glasbeniku, po katerem je ladja dobila ime. Kakšna bo usoda koncerta, še ni znano.

trajekt Oliver | Foto: posnetek zaslona/Marine Traffic Foto: posnetek zaslona/Marine Traffic Gre za 27 let star trajekt, ki ga je Jadrolinija kupila letos za 12 milijonov evrov brez DDV in za remont namenila dodatnih 2,7 milijona evrov.

Ladja je pred tem plula v Grčiji in se je imenovala Hermes, Jadrolinija pa jo je poimenovala Oliver. Trajekt sicer pluje pa na relaciji Split–Vela Luka–Ubli. Po remontu v ladjedelnici Viktor Lenac je Oliver izplul 20. maja letos.

trajekt
Novice Med Splitom in Korčulo začel pluti trajekt Oliver
rampa
Novice Ker ni imel vozovnice za trajekt: Tako se je želel "prešvercati" na Vis #video
Jadrolinija
Novice Na trajekt Jadrolinije med plovbo na otok Mljet vdrla voda #video
Kaprije otok morje hrvaška
Novice Upor na hrvaškem otoku: trajektu s turisti niso dovolili pristati
Jadrolinija ladja trajekt
Novice Pred sezono na hrvaških trajektih: delovne sile primanjkuje, a morajo izkrcati delavce tretjih držav
Trajekt Isola di Procida
Novice V trčenju trajekta v neapeljskem pristanišču več deset poškodovanih