Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2008,
18.49

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2008, 18.49

8 let, 2 meseca

Pinochetov "zapor na vodi" v Splitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šolsko jadrnico čilske mornarice Esmeralda, ki je bila v času diktature Avgusta Pinocheta "zapor na vodi", je v splitskem pristanišču pričakalo okoli 20 protestnikov.

Med protestniki so bili tudi člani družine nekaterih hrvaških izseljencev, ki so bile žrtve režima vodje čilske vojaške hunte. Močan jugo je jadrnico nekaj ur zadrževal pred Splitom Člani družine so v morje vrgli venec belih rož za vse mrtve in trpinčene v času omenjene diktature, protestniki pa so nosili tudi transparent z napisom "Pinochet in Esmeralda no passaran", je povedal eden izmed udeležencev mirnega protesta, sicer član hrvaške Mreže anarhosindikalistov (MASA) Mateo Gudić. Dodal je, da je močan jugo zadrževal jadrnico nekaj ur pred splitsko luko.

"Hrvaška je danes zanikala svojo opredelitev za kaznovanje zločinov, ki nikoli ne zastarajo. Trpinčenja z elektriko, pretepi in umori na Esmeraldi nas spominjajo tudi na dogodke v splitski Lori v začetku 90. let" minulega stoletja, je dejala predsednica splitskega Centra za razvoj demokracije Semina Lončar.

V vojaškem pristanišču Lora je bil v času vojne na Hrvaškem zloglasni zapor, v katerem so vojaški policaji tudi do smrti mučili in pretepali civiliste in vojaške ujetnike, večinoma Srbe. Splitsko sodišče je osem nekdanjih vojaških policajev zaradi vojnih zločinov v Lori že obsodilo na zaporne kazni od šest do osem let.

Ena izmed najdaljših jadrnic na svetu Esmeralda, ki so jo zgradili v Španiji leta 1953, je s 113 metri dolžine in štirimi jambori visokimi 48,5 metrov ena izmed najdaljših jadrnic na svetu. Na ladji je 400 članov posadke, protestniki pa niso izključili možnost da so med poveljniki tudi nekdanji pripadniki čilske mornariške akademije, ki so bili morda tudi neposredni mučitelji med letoma 1973. in 1980.

"Ladja zla in smrti" Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty Interantional, ki je jadrnico poimenovala "ladja zla in smrti", je zahtevala prepoved prihoda ladje v mnogih svetovnih pristaniščih, kar so upoštevale oblasti na Nizozemskem in Švedskem.

V Splitu bo ladja ostala pet dni Popolnoma bela ladja velja tudi za eno izmed najlepših jadrnic na svetu. V splitskem pristanišču naj bi ostala pet dni. Potem ko so jo sprejeli v Cadizu v Španiji in Pireju v Grčiji, imajo čilski mornarji v načrtu obisk še deset pristanišč.

Ne spreglejte