Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
23. 10. 2013,
12.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 10. 2013, 12.33

7 let, 12 mesecev

Papež Frančišek suspendiral zapravljivega škofa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Papež Frančišek je zapravljivemu škofu zahodnonemškega mesta Limburg Franzu-Petru Tebartz van Elstu, ki je porabil 31 milijonov evrov za obnovo škofijske palače, ukazal začasno zapustiti škofijo.

Vatikan je sporočil, da se papežu zdi "primerno, da škof za nekaj časa zapusti škofijo", saj je tam nastal tak položaj, da Tebartz van Elst "ne more več izvajati svojega episkopalnega ministrovanja". Tebartz van Elst mora začasno – predvidoma do takrat, ko bodo znani rezultati preiskave nemške škofovske konference – prenehati opravljati škofovsko delo, kar je le korak od odstopa. Vatikan je poudaril, da je papež svojo odločitev sprejel na neprekinjenih in "objektivnih" informacijah, s čimer je hotel poudariti, da na Frančiška pri sprejemanju odločitve ni vplivalo ogorčenje javnosti.

Razkošni škof, kot so ga poimenovali mediji, je moral na zagovor v Vatikan, kjer ga je papež Frančišek nekaj dni pustil čakati, v ponedeljek pa ga le sprejel. Podrobnosti srečanja niso znane, na njem pa je bil tudi kardinal in kölnski nadškof Joachim Meisner. Pred tem se je papež, ki zagovarja skromno Cerkev, sestal s predsednikom nemške škofovske konference Robertom Zollitschem, s katerim naj bi govorila o usodi limburškega škofa.

Stroški narasli s 5,5 milijona na najmanj 31 milijonov evrov Potem ko so nemški mediji razkrili zapravljivost škofa, so se vrstili številni pozivi k odstopu Franza-Petra Tebartza van Elsta, češ da je lagal pod prisego glede stroškov obnove. Po izbruhu škandala je Cerkev v Nemčiji oblikovala posebno komisijo, ki bo pregledala izdatke limburške škofije.

Strošek gradnje nove škofovske rezidence v Limburgu naj bi s prvotnih 5,5 milijona evrov narasel na najmanj 31 milijonov, razlog pa naj bi bil v zahtevah škofa. Njegovo stanovanje s 63 kvadratnih metrov veliko jedilnico, 25 tisoč evrov drago konferenčno mizo in 15 tisoč evrov vredno kopalno kadjo naj bi stalo 2,9 milijona evrov. Tebartz van Elst se je zagovarjal, da so obnavljali deset poslopij in da so nastali dodatni stroški zaradi pravil o zgradbah, ki so zaradi zgodovinske vrednosti zaščitene.

Škandal v Nemčiji odmeva že več tednov, saj morajo nemški katoliki plačevati davek, ki tamkajšnji Cerkvi vsako leto prinese več milijard evrov. Kritik je bil razkošni škof deležen tudi zaradi svojega obiska v Indiji, kamor je na obisk revnih odletel v prvem razredu.

Ne spreglejte