Četrtek,
21. 5. 2020,
7.04

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

24

Natisni članek

ZDA New York Koronavirus okužba

Četrtek, 21. 5. 2020, 7.04

3 leta, 11 mesecev

Nov rekorden porast okužb. Bodo vendarle uvedli obvezne zaščitne maske? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

24

Po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins se je z novim koronavirusom po svetu okužilo že več kot pet milijonov ljudi, smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19 je več kot 328 tisoč. V ZDA, kjer imajo največ okužb in smrtnih žrtev na svetu, so do srede zvečer potrdili 1,55 milijona okužb in 93.431 smrti. V Braziliji so medtem v zadnjih 24 urah zabeležili 19.951 novih primerov okužb, skupaj pa že 291.579. V največji južnoameriški državi so tako zabeležili nov rekord v številu potrjenih okužb v enem samem dnevu.

V Braziliji so po poročanju CNN v zadnjih 24 urah zabeležili 888 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19, kar je sicer bistveno manj kot dan pred tem, ko so zabeležili rekordnih 1.179 smrti okuženih bolnikov v enem samem dnevu. Po zadnjih podatkih je tako za boleznijo covid-19 v državi umrlo že 18.859 ljudi. Zaradi naraščanja števila okužb v največji državi v Južni Ameriki ameriški predsednik Donald Trump razmišlja o prepovedi vstopa v državo za državljane Brazilije.

V ZDA do srede zvečer potrdili 1,55 milijona okužb in 93.431 smrti.


Hidroksiklorokin
Novice Lahko te tablete vrnejo človeštvo v običajen vsakdan? #video

Zdravstveni sistem v Sao Paulu na robu svojih zmogljivosti

Brazilska politika medtem še ni našla učinkovitega recepta za zajezitev pandemije. Spodnji dom brazilskega kongresa je sicer potrdil zakon, po katerem bi vsi državljani na javnih površinah morali nositi zaščitne maske ali druga zaščitna sredstva. Če bo senat zakon na koncu potrdil, bo nošenje zaščitnih sredstev obvezno v parkih, na pločnikih in cestah, pri uporabi javnega prevoza in celo v nekaterih zasebnih prostorih. Tistim, ki bodo kršili zakon, grozi globa v višini 52 ameriških dolarjev, poroča CNN.

V Braziliji so medtem v zadnjih 24 urah zabeležili 19.951 novih primerov okužb, skupaj pa že 291.579.  | Foto: Reuters V Braziliji so medtem v zadnjih 24 urah zabeležili 19.951 novih primerov okužb, skupaj pa že 291.579. Foto: Reuters

Ali bo zakon na koncu res potrjen, za zdaj še ni znano. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki ga bolj kot naraščajoče število okužb in smrtnih žrtev očitno skrbijo posledice pandemije za gospodarstvo, namreč redko uporablja zaščitno masko. V največjem mestu v državi Sao Paulu oblasti sicer opozarjajo, da je zdravstveni sistem na robu svojih zmogljivosti. Da bi ljudje ostali doma in upoštevali pravila socialne distance, so v mestu z 12 milijoni prebivalci razglasili petdnevne počitnice.

Novi koronavirus v Italiji
Novice Na Nizozemskem kuna verjetno okužila delavca s koronavirusom #video

New York ostaja najbolj prizadeta ameriška zvezna država

V ZDA je bilo medtem v torek število umrlih v New Yorku nižje kot v Kaliforniji. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je dejal, da je v torek za covidom-19 umrlo 132 ljudi, kar je največ od začetka pandemije. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je na drugi strani poudaril, da je v njegovi zvezni državi v torek umrlo 122 ljudi. To je več kot v ponedeljek, ko je umrlo 105 ljudi, vendar pa število umrlih že več kot teden ni preseglo števila 200. V torek je bilo zaradi covida-19 le še 295 novih hospitalizacij.

Tako v parkih v New Yorku vzdržujejo socialno distanco.


New York je še vedno daleč najbolj prizadeta država s skupno 345 tisoč potrjenimi okužbami in 28.636 mrtvimi. Kalifornija je na primer potrdila 85.800 okužb in 3.486 mrtvih. Kljub temu se tudi New York počasi odpira, Cuomo je od danes med drugim dovolil maše in druge verske dogodke, a z največ desetimi ljudmi v istem prostoru.

New York je še vedno daleč najbolj prizadeta država s skupno 345 tisoč potrjenimi okužbami in 28.636 mrtvimi.  | Foto: Reuters New York je še vedno daleč najbolj prizadeta država s skupno 345 tisoč potrjenimi okužbami in 28.636 mrtvimi. Foto: Reuters

Zadnja raziskava o protitelesih pri prebivalcih mesta New York je ugotovila, da ima protitelesa 19,9 odstotka ljudi, vendar pa je med testiranimi v revnih predelih, tistih s protitelesi, kar 27 odstotkov. Pri tem izstopa predel Bronxa, kjer so protitelesa našli pri 43 odstotkih testiranih. Hospitalizacija med prebivalci tega dela Bronxa je tudi za 81 odstotkov višja kot med vsemi prebivalci New Yorka, poroča STA.

ZDA
Novice V New Yorku trupla pokopavajo v množična grobišča #foto #video

Po svetu že več kot pet milijonov okužb

Razmere v New Yorku se torej izboljšujejo, nikakor pa to ne velja za druge dele ZDA in drugje po svetu. Več kot pet milijonov okužb po svetu pomeni, da je novi koronavirus v pol leta prizadel več ljudi po svetu, kot to uspe navadni gripi, za katero vsako leto zboli od tri do pet milijonov svetovnega prebivalstva. V preteklih dneh okužbe najhitreje naraščajo v Latinski Ameriki. Brazilija se je z 291 tisoč okuženimi prebila na tretje mesto za ZDA in Rusijo, ki je naštela 308 tisoč okužb. Po svetu zdaj vsak teden potrdijo okoli milijon novih okužb.