Sobota,
30. 11. 2019,
15.19

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

10

Natisni članek

protesti Nemčija

Sobota, 30. 11. 2019, 15.19

4 leta, 4 mesece

"Vsa Nemčija sovraži AfD" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

10

V nemškem mestu Braunschweig se je danes začel dvodnevni kongres največje opozicijske stranke v nemškem parlamentu, skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). Na kongresu je AfD izvolila tudi novega sopredsednika stranke. To sta postala Tino Chrupalla, ki je veljal za kompromisnega kandidata, in Jörg Meuthen, ki predstavlja zmerni del stranke. Srečanje pa spremljajo množični protesti. 

trg dela v Sloveniji ¸2
Novice Nemčija se ohlaja. Se moramo bati za službe? #video

Dozdajšnji sopredsedujoči stranki, Alexander Gauland, je v nagovoru ob začetku kongresa povedal, da se ne bo potegoval za nov mandat. Dejal je, da bo danes "dal prostor nekomu mlajšemu".

"Islamizacija Zahoda realnost"

Tino Chruppala, 44-letni poslanec v zveznem parlamentu, ki je veljal za kompromisnega kandidata, je lahko računal na podporo skrajnega krila AfD, na drugi strani pa je bil sprejemljiv tudi za zmerne člane stranke. 58-letni Jörg Meuthen pa predstavlja zmerni del stranke in drži distanco do radikalnega dela AfD.

Po izvolitvi je Chrupalla dejal, da je volivce mogoče pridobiti le z razumom in s prepričljivo vsebino. "Z drastičnim jezikom se pogosto zgodi ravno nasprotno  zlasti pri ženskah," je povedal. Sicer pa je Chruppola s svojimi izjavami v preteklosti že razburil javnost. Med drugim je dejal, da je "islamizacija Zahoda realnost". Pogosto pa je kritičen tudi do nemške kanclerke Angele Merkel.

"Vsa Nemčija sovraži AfD," so med drugim vzklikali protestniki ob prihodu delegatov in jih tudi izžvižgali.


Za Gaulandovo mesto se je poleg Chruppale potegoval tudi poslanec Gottfried Curio, ki zaradi svojih ognjevitih govorov v parlamentu velja za pravo spletno zvezdo med skrajnimi desničarji. 

Za drugo mesto sopredsedujočega stranki pa sta se pomerila trenutni sopredsedujoči Jörg Meuthen, ki predstavlja zmerni del stranke, in pripadnica skrajnega krila Nicole Höchst.

Pred športno dvorano v Braunschweigu, v kateri zaseda okoli 550 delegatov, se je že pred začetkom kongresa zbralo več tisoč protestnikov. Po navedbah organizatorjev jih je bilo opoldne deset tisoč. Policija ni sporočila podatkov o udeležbi. Na kraju je veliko policistov, ti so povsem onemogočili dostop do dvorane, pripravljene imajo tudi vodne topove.

Nova voditelja nemških socialdemokratov Walter-Borjans in Eskenova

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes za nova sopredsednika izvolili nekdanjega finančnega ministra Severnega Porenja-Vestfalije Norberta Walter-Borjansa in poslanko Saskio Esken. Končno odločitev o novem predsedniku in predsednici bo sicer SPD sprejela na kongresu stranke prihodnji teden, a naj bi bila to le formalnost. V zadnjem krogu glasovanja sta premagala finančnega ministra Olafa Scholza in njegovo sokandidatko Klaro Geywitz.
Nemški socialdemokrati | Foto: Reuters Foto: Reuters Člani SPD so na volitvah vodstva stranke posredno odločali o prihodnost velike koalicije s krščanskimi demokrati (CDU) pod vodstvom kanclerke Merklove. Medtem ko Scholz in Geywitzeva zagovarjata nadaljevanje sodelovanja v vladi, bi se Walter-Borjans in Eskenova rada ponovno pogajala o koalicijski pogodbi oziroma izstopila iz vlade.
Krilo
Novice V Nemčiji bo kaznivo fotografiranje žensk pod krilom