Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2024,
14.16

Osveženo pred

2 uri, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

Natisni članek

migrantska kriza migracije Nizozemska

Sobota, 14. 9. 2024, 14.16

2 uri, 7 minut

Nizozemska bo zaradi migracij razglasila izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,66
Dick Schoof | Nizozemski premier Dick Schoof | Foto Reuters

Nizozemski premier Dick Schoof

Foto: Reuters

Nizozemska vlada bo uvedla "najstrožjo azilno politiko doslej", da bi zajezila nezakonite migracije, je v petek zvečer dejal nizozemski premier Dick Schoof. Napovedal je razglasitev izrednih razmer oziroma "azilne krize", kar bi vladi omogočilo sprejetje ukrepov proti priseljevanju brez odobritve v parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Schoof je napovedal, bo vlada Evropski komisiji prihodnji teden poslala prošnjo za izvzetje Nizozemske iz skupne evropske azilne in migracijske politike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne moremo še naprej prenašati velikega prihoda migrantov v našo državo," je izjavil na novinarski konferenci v Haagu. "Ljudje doživljajo azilno krizo. Zato bomo kmalu uvedli izredni ukrep, sestavljen iz več postopkov, da bi poostrili politiko na področju migracij in azila," je dodal ob predstavitvi načrtov vladne koalicije štirih strank, v kateri je najmočnejša skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa.

Kakšni so načrtovani ukrepi? Tudi prisilno vračanje migrantov.

Načrti, ki jih je v petek objavila nizozemska vladna koalicija, vključujejo strožji mejni nadzor, omejitve združevanja družin ter osredotočenost na prisilna vračanja, poroča bruseljski Politico.

"Osredotočili se bomo na hiter odhod tistih, ki ne morejo ostati, in pospešen postopek za prošnje za azil, ki nimajo možnosti za uspeh," je po poročanju AFP še dejal Schoof.

Doslej najbolj desna nizozemska vlada je nastopila v začetku letošnjega julija, potem ko je bila na novembrskih parlamentarnih volitvah relativna zmagovalka skrajno desna PVV, ki je izrazito nastrojena proti priseljevanju.

Ne spreglejte