Torek,
16. 7. 2024,
20.32

Osveženo pred

3 ure, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

vojna Gaza Hamas Izrael Benjamin Netanjahu

Torek, 16. 7. 2024, 20.32

3 ure, 58 minut

Netanjahu kljub opozorilom pozval k stopnjevanju pritiska na Hamas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Benjamin Netanjahu | Hamas je po Netanjahujevih besedah pod vse večjim pritiskom, ker naj bi eliminirali njihove najvišje poveljnike in na tisoče teroristov. | Foto Reuters

Hamas je po Netanjahujevih besedah pod vse večjim pritiskom, ker naj bi eliminirali njihove najvišje poveljnike in na tisoče teroristov.

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes kljub številnim opozorilom mednarodne skupnosti o množičnih civilnih žrtvah v Gazi pozval k stopnjevanju pritiska na islamistično gibanje Hamas. Izraelska vojska je zatrdila, da je do zdaj ubila več kot polovico vojaškega vodstva Hamasa ter eliminirala ali aretirala približno 14 tisoč teroristov.

Hamas je po Netanjahujevih besedah pod vse večjim pritiskom, ker naj bi eliminirali njihove najvišje poveljnike in na tisoče teroristov. "So pod pritiskom, ker kljub vsem pritiskom vztrajamo pri svojih zahtevah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal Netanjahu.

Izraelska vojska je sporočila, da je od 7. oktobra lani ubila več kot polovico vojaškega vodstva islamističnega gibanja Hamas. Trdi tudi, da so od začetka vojne v Gazi eliminirali in aretirali približno 14 tisoč teroristov, pri čemer ne navajajo, ali gre za pripadnike Hamasa ali drugih terorističnih skupin.

Opozorila in kritike zaradi visokega števila civilnih žrtev

V objavi na omrežju X je zapisala, da se na območju Gaze 263 dni bori za uresničitev vojaških ciljev. Po lastnih navedbah so izvedli zračne napade na približno 37 tisoč ciljev na območju Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi je bilo po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 38.713 ljudi, še 89.166 je bilo ranjenih. Iz sveta se že dolgo vrstijo opozorila in kritike zaradi visokega števila civilnih žrtev, nazadnje je to kot nesprejemljivo v ponedeljek označil ameriški zunanji minister Antony Blinken.

Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu ni prepričan o smrti vojaškega poveljnika Hamasa
palestinska pesnica Hanan Awwad
Novice Izraelski vojaki pretepli palestinsko pesnico Hanan Awwad in jo zmerjali s teroristko
Gaza
Novice Izraelske sile napadle še eno šolo