Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
20.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 20.28

8 let

Nemčija in Velika Britanija za sankcije proti iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski premier Gordon Brown in nemška kanclerka Angela Merkel sta na srečanju v Londonu podprla zaostritev sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Brown in Merklova sta se sestala le nekaj dni po srečanju ameriškega predsednika Baracka Obame in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki sta se prav tako zavzela za ostrejše sankcije proti Teheranu, ker noče ustaviti bogatenja urana. ZDA upajo, da bo Varnostni svet ZN novo resolucijo o Iranu sprejel do konca aprila, a je to močno odvisno od Kitajske, ki zaenkrat še ni pristala na zaostritev sankcij.

"Treba je nadaljevati aktivnosti" Iz urada britanskega premiera so sporočili, da sta Brown in Merklova na pogovorih izrazila močno podporo sankcijam in se strinjala, da je treba nadaljevati aktivnosti z mednarodnimi partnerji za rešitev tega vprašanja.

Želita uspešen vrh G20 Brown in Merklova sta se sestala v Chequersu, podeželski rezidenci britanskega premiera severozahodno od Londona, govorila pa sta tudi o svetovni gospodarski krizi in podnebnih spremembah. Sestanek je prišel leto dni po vrhu skupine G20 v Londonu, in premierja sta govorila tudi o tem, kako zagotoviti še en uspešen vrh skupine. Ta bo sicer junija v Torontu.

Merklova kritična do Browna zaradi hedge skladov Voditelja sta govorila tudi o evropskih zadevah. Merklova je minuli teden javno kritizirala Browna, ker se Velika Britanija upira strožjim predpisom EU glede hedge skladov. Nemška kanclerka je sicer danes dejala, da bosta Velika Britanija in Nemčija dala "pomemben prispevek" v Evropi, tako da se bosta z nerešenimi vprašanji spoprijeli skupaj.

Merklova je med kratkim obiskom v Londonu od britanske akademije znanosti Royal Society prejela medaljo kralja Karla II. za prispevek k razvoju znanstvenih raziskav v Nemčiji. Pred Merklovo sta prestižno nagrado prejela japonski cesar Akihito in nekdanji indijski predsednik A.P.J. Abdul Kalam.

Ne spreglejte