Četrtek,
10. 3. 2022,
9.40

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

48

Natisni članek

Nato Rusija Ukrajina

Četrtek, 10. 3. 2022, 9.40

2 leti, 1 mesec

Nekdanja pomembna generala: Nato bi moral zapreti ukrajinski zračni prostor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

48

Ameriška vojska | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

"Od začetka invazije Rusije v Ukrajino sem bil proti zaprtju ukrajinskega zračnega prostora, saj sem menil, da se bo vojna zaradi tega samo razplamtela. Vendar se je Putin očitno odločil, da bo sam razplamtel vojno. Vprašanje je torej, ali gre Nato v vojno s Putinom danes ali jutri?" je za britanske medije pretekli teden dejal upokojeni britanski general Chris Deverell.

"Spremenil sem svoje mnenje o zaprtju ukrajinskega zračnega prostora," je za britanske medije dejal upokojeni britanski general Chris Deverell. In ni edini upokojeni general, ki si je premislil. Tudi nekdanji poveljnik sil Nata v Evropi, ameriški general Philip Breedlove, po poročanju spletnega portala VoaNews meni, da je treba zapreti zračni prostor v Ukrajini. "Koliko ljudi mora še umreti, preden bomo ubrali drugačno pot v tej vojni?" se sprašuje Breedlove. Ta ni več edini v Washingtonu, ki javno podpira idejo.

Več kot 20 strokovnjakov za zunanjo politiko, večje število nekdanjih ameriških diplomatov in vladnih svetovalcev je ameriškemu predsedniku Joeju Bidenu poslalo pismo, v katerem ga pozivajo, naj zapre zračni prostor nad Ukrajino.

Balkanske vojne in mnenje javnosti

Nekdanji predstavnik Velike Britanije pri Natu Nicholas Williams je medtem za medije dejal, da je bilo do zdaj zavezništvo zelo previdno pri tem, da ne sproži vojne z Rusijo.

"In mislim, da Nato ne bo spremenil svojega pogleda na vojno, zavezništvo se predvsem osredotoča na povečanje obrambnih zmogljivosti svojih članic," je dejal Williams, ki pa tudi poudarja, da nikoli ne reci nikoli. "A kot smo videli v balkanskih vojnah v 90. letih, se bo Nato na koncu zaradi javnosti primoran odzvati," je na zgodovino spomnil Williams.

Ukrajina 9
Novice Bela hiša svari: Rusi lahko izvedejo kemični napad na Ukrajino
Trendi V podporo Ukrajini delijo fotografijo, posneto na Hrvaškem
mesto Borodnjanka Ukrajina
Novice Ukrajinci sporočajo: Rusi izgubljajo bojno moč #vŽivo