Sreda,
28. 10. 2020,
8.58

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

Natisni članek

nasilje policija protest Italija

Sreda, 28. 10. 2020, 8.58

3 leta, 6 mesecev

Slovenski sosedi: nasilje in žalostni rekordi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

V Italiji so se v torek zaradi vnovične uvedbe omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa nadaljevali protesti, nekateri so bili tudi nasilni. Medtem je italijanska vlada sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja, na primer za restavracije, bare, kinodvorane in gledališča. V Avstriji pa danes beležijo nov rekord novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so okužbo potrdili pri 3.394 osebah.

Italijanski premier Giuseppe Conte je po seji vlade v torek zvečer sporočil, da bodo restavracije, bari, kinodvorane, gledališča in drugi v skladu z odlokom prejeli nepovratne subvencije in posojila, oproščeni bodo tudi plačila davkov in prispevkov za socialno varnost, poroča STA. Izpostavil je, da se želijo izogniti karantenam, da bi to dosegli, pa morajo zdaj brez odlašanja sprejeti tudi boleče odločitve.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Več kot 2.600 novih okužb, umrlo še 14 bolnikov #video

Italijanska vlada sprostila za več kot pet milijard evrov pomoči

Gospodarski minister Roberto Gualtieri je pojasnil, da bodo nepovratne subvencije avtomatično izplačali več kot 300 tisoč podjetjem, ki so jih že dobili, in sicer do sredine novembra. V pismu dnevniku Corriere della Sera pa je Conte odgovoril znanemu dirigentu Riccardu Mutiju, ki je protestiral zaradi zaprtja kulturnega sektorja. Conte je poudaril, da je bila to zanj še posebej boleča odločitev in da so zaradi razmer prisiljeni v to dodatno žrtvovanje.

V Italiji sicer rekordnih skoraj 25.000 novih okužb

V državi se je v samo mesecu dni število dnevnih okužb z novim koronavirusom povečalo za desetkrat. V zadnjem dnevu so potrdili skoraj 25.000 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo je še 205 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

V slovenski zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah opravili 198.000 testiranj na koronavirus in potrdili 24.991 novih okužb, kar je največ doslej. Prejšnji rekord, o katerem so poročali v torek, je znašal 21.994 okužb. Število aktivno okuženih ljudi je naraslo na 276.457, od začetka epidemije pa se jih je z novim koronavirusom v državi okužilo skoraj 590.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

V italijanski bolnišnicah je trenutno 14.981 covidnih bolnikov, v torek jih je bilo več kot tisoč manj. Na intenzivni negi jih je 1536.

V Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, je koronavirusna bolezen 19 doslej zahtevala okoli 37.900 smrtnih žrtev, od tega 205 v zadnjem dnevu. V torek so poročali o 221 smrtnih žrtvah v zadnjih 24 urah.

Zdravnik, covid, koronavirus
Trendi Izpoved zdravnice: Slovenske bolnišnice polne, za covid paciente skorajda zmanjkuje postelj #video

Zaradi meje v Gorici ljudje razdeljeni. Video: Planet TV.


V Rimu so se protestniki spopadli s policijo

Nezadovoljstvo zaradi vnovičnih omejitev je tako kot drugod po Evropi vidno tudi med podjetniki in prebivalci Italije, saj gospodarstvo še okreva po prvem valu pandemije. Iz več italijanskih mest so v torek zvečer že drugi dan zapored poročali o protestih proti omejitvam, potem ko so v državi v ponedeljek uvedli najstrožje ukrepe od odprave karantene v juniju.

V Rimu so se protestniki spopadli s policijo. Ta je morala uporabiti tudi vodni top. | Foto: Reuters V Rimu so se protestniki spopadli s policijo. Ta je morala uporabiti tudi vodni top. Foto: Reuters

O protestih so v torek poročali iz Milana, Torina in Rima. Več sto ljudi, med njimi tudi člani neofašistične stranke Forza Nuova, so se v Rimu spopadli s policijo. Požigali so smetnjake in poškodovali parkirana vozila, policija je odgovorila z vodnim topom. Posebej nasilni pa so bili izgredi v več mestih v ponedeljek zvečer, ko je prihajalo tudi do plenjenj trgovin.

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese naj bi danes v senatu govorila o nemirih in skrbeh zaradi naraščanja družbenih napetosti. Conte pa bo v spodnjem domu parlamenta odgovarjal na poslanska vprašanja.

Novice V bolnišnici je preživel kar 93 dni, od tega 27 na ventilatorju

V svetu v enem dnevu več kot pol milijona novih okužb s koronavirusom

V svetu so v torek potrdili več kot pol milijona novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je razvidno iz statistike, ki jo vodi francoska tiskovna agencija AFP.

V torek so v svetu potrdili 516.898 novih okužb in 7723 smrti, povezanih s covidom-19.

Evropa je spet epicenter pandemije. V zadnjem tednu so v povprečju na dan potrdili več kot 220.000 novih okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. Dnevno je pandemija terjala tudi okoli 2000 življenj.

Porast okužb beležijo tudi ZDA. Prvič so namreč v enem tednu potrdili več kot pol milijona okužb, teden prej jih je bilo 370.000.

Več kot polovico v torek potrjenih primerov so potrdili v 10 najhuje prizadetih državah: ZDA, Indija, Brazilija, Rusija, Francija, Španija, Argentina, Kolumbija, Združeno kraljestvo in Mehika, piše STA.

Hrvaška
Novice Črn dan za Hrvaško