David Kos

Ponedeljek,
16. 4. 2018,
11.15

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

9

Natisni članek

napad Sirija ZDA Donald Trump Rusija

Ponedeljek, 16. 4. 2018, 11.15

6 let

Napad v Siriji zgolj predstava za javnost in praznik proizvajalcev orožja?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

9

Sirija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Številne sumljive okoliščine sobotnega napada na Sirijo so po mnenju nekdanjega šefa vojaških obveščevalcev Boštjana Perneta zgolj kazanje mišic ZDA. Svetovni velesili sta se očitno dogovorili in preprečili ostrejši spopad.

Sobotni raketni napad na strateške cilje v Siriji, ki so ga pod taktirko ZDA izvedle še Velika Britanija in Francija, sproža številna vprašanja.

Kako je mogoče, da prek sto izstreljenih raket ni povzročilo smrtnih žrtev? Ranjene so bile le tri osebe in uničeni trije strateški objekti, ki naj bi bili namenjeni proizvodnji kemičnega orožja.

"Če bi bilo v njem res kemično orožje, se v javnosti verjetno ne bi pojavile fotografije Sircev na ruševinah napada," ocenjuje nekdanji direktor Obveščevalno varnostne službe Mors Boštjan Perne.


Morda vas zanima še:

Francozi prepričujejo Američane: Ostanite v Siriji
"Al Asad naj pazi, kaj dela, pripravljeni smo namreč na nov napad"
ZDA in zavezniki napadli Sirijo #video


Perne pojasnjuje, da je po domnevni uporabi kemičnega orožja v Dumi v Siriji, v kateri naj bi umrlo 70 civilistov, potekala hitra in ostra retorika ZDA z zavezniki, ki jim ni več omogočala umika. Sledil je oster odziv Rusije, ki je napovedala prestrezanje manevrirnih raket in uničenje zavezniških izstrelišč. A zadnje se v sobotnem zračnem napadu ni zgodilo.

Tiha diplomacija deluje

Perne je prepričan, da so v ozadju vseh groženj intenzivna dogovarjanja tihe diplomacije med ZDA in Rusijo. "Da sta se obe strani dogovorili za najboljši izhod, trdim zato, ker Rusi niso aktivirali svoje protizračne obrambe in uresničili groženj o uničenju zavezniških izstrelišč. Prav tako ni bil napaden noben ruski cilj."

"Še več. Francozi so celo potrdili, da so bili Rusi o lokacijah napada seznanjeni. Obvestili so sirsko stran, ki je čez noč izpraznila vse tri objekte. Tako so ZDA dejansko napadle prazne objekte oziroma je bila večina orožja umaknjena v ruska oporišča," je prepričan Perne.

Nekdanji šef slovenskih obveščevalcev Boštjan Perne namiguje, da v sobotnih raketnih napadih ni bilo uničeno sirsko kemično orožje. | Foto: Bojan Puhek Nekdanji šef slovenskih obveščevalcev Boštjan Perne namiguje, da v sobotnih raketnih napadih ni bilo uničeno sirsko kemično orožje. Foto: Bojan Puhek
Pernetu se zdi prav tako nenavadno, da je bilo izstreljenih prek sto raket, sirskim oboroženim silam pa je po ruskih navedbah uspelo prestreči 71 raket. Čeprav ZDA ruske trditve zanikajo, je resnica po njegovem verjetno nekje vmes. "To je za 30 let staro sirsko protizračno obrambo izjemen rezultat. Če je res tako, se lahko zavezniki resno zamislijo nad učinkovitostjo svojih raket," pojasnjuje Perne.

Ker vsaka izmed izstreljenih raket stane med enim in dvema milijonoma dolarjev, k temu pa je treba prišteti še strošek podpornih operacij, je sobotni napad po Pernetovih izračunih stal med 200 in 300 milijoni dolarjev. "Gre za tipičen prikaz moči ZDA in zaveznic, ne pa napad na sirske ali ruske cilje. Ameriška oborožitvena industrija si lahko mane roke," je prepričan.

Skrb vzbujajoč vpliv Irana

Kljub napovedim ZDA, da nameravajo Sirijo zapustiti, tam ostajajo zaradi treh ciljev. Preprečiti želijo uporabo kemičnega orožja, uničiti Islamsko državo in preprečiti nadaljnjo rast vpliva Irana v regiji.

"Zadnje je problematično, če omejevanje Irana ne bo usklajeno z Rusijo in če bo Izrael igral svojo igro," napoveduje Perne. Ker vsi trije cilji verjetno ne bodo izpolnjeni, se ZDA po njegovem mnenju verjetno še ne bodo umaknile.

Ker želijo ZDA preprečiti nadaljnjo rast vpliva Irana v regiji, se iz Sirije verjetno še ne bodo hitro umaknile. | Foto: Daniel Novakovič/STA Ker želijo ZDA preprečiti nadaljnjo rast vpliva Irana v regiji, se iz Sirije verjetno še ne bodo hitro umaknile. Foto: Daniel Novakovič/STA
Kljub napetosti v regiji Perneta veseli, da tiha diplomacija med velesilama deluje in sta se obe strani častno izšli iz zapletene situacije.

"Trenutno ne vidim resnih razlogov za eskalacijo konflikta v tretjo svetovno vojno. Drži pa, da je situacija v Siriji izjemno kompleksna. Na majhnem prostoru bojno deluje veliko število držav, Izrael pa si prizadeva za omejitev vpliva Irana v Siriji. Vedno gre lahko kaj narobe," je končal nekdanji šef vojaških obveščevalcev.