SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najnižja podpora hrvaški vladi v zadnjih 14 mesecih

3

termometer

September je mesec, ki bi ga hrvaška vlada najraje pozabila, saj je njena priljubljenost najnižja od julija lani, je poročala Nova TV, ki je predstavila redno mesečno raziskavo agencije Ipsos Puls.

Dela vlade ne podpira 71 odstotkov vprašanih, 78 odstotkov pa jih meni, da država gre v napačno smer. Poleg tega se je dodatno znižala priljubljenost predsednice vlade Jadranke Kosor in je padla na najnižjo raven po juliju 2009, ko je prevzela vodenje vlade. Na rezultat so vplivale korupcijske afere Na padec priljubljenosti vlade in premierke so močno vplivale korupcijske afere, v katere so vpleteni bivši in sedanji člani HDZ. Največ škode vladajoči stranki sta povzročila pričanje bivšega podpredsednika vlade Damirja Polančeca o vpletenosti celotnega vrha HDZ v sporni postopek privatizacije naftne družbe Ina in aretacija bivšega direktorja carinske uprave in glavnega blagajnika HDZ Mladena Barišića. Na volitvah bi več glasov dobila opozicijska SDP Če bi imeli na Hrvaškem parlamentarne volitve 30. septembra, bi 31,3 odstotka državljanov volilo opozicijske socialdemokrate, medtem ko bi HDZ dobila glasove 26 odstotkov volivcev. SDP je izgubila nekaj točk v primerjavi z avgustovsko raziskavo Ipsos Pulsa, medtem ko HDZ standardno uživa stabilno podporo četrtine volivcev.

Na tretjem mestu je opozicijska Hrvaška narodna stranka (HNS) s 7,5 odstotka glasov, volilni prag pa bi prestopile tudi koalicijski Hrvaška kmečka stranka (HSS) in opozicijska Hrvaška stranka prava (HSP) s 5,3 odstotka glasov, kot tudi Hrvaška stranka upokojencev (HSU), ki je septembra dobila 0,1 odstotka manj glasov kot HSS in HSP. Vse ostale stranke je podprlo devet odstotkov vprašanih. Zanimivo je, da ima vladajoča koalicija HDZ-HSS manjšo podporo anketirancev, kot jo ima največja stranka sama, saj bi dobila 25,1 odstotka glasov. Levosredinska koalicija SDP-HNS-HSU-Istrska demokratska skupščina (IDS) po drugi strani vztraja nad 40 odstotki glasov in je v septembrski raziskavi dobila 41,6 glasov vprašanih.

Najbolj priljubljen je predsednik Josipović Predsednik države Ivo Josipović je še zmeraj daleč najbolj priljubljeni hrvaški politik. V glavnem pozitivno mnenje o njem ima 40 odstotkov anketirancev, sledijo pa mu vodja socialdemokratov Zoran Milanović (12 odstotkov), Kosorjeva (devet odstotkov), ter poslanec IDS Damir Kajin (osem odstotkov).

Hrvati menijo, da je največja težava brezposelnost Za največjo težavo Hrvaške je 69 odstotkov vprašanih označilo brezposelnost, 36 odstotkov korupcijo, 23 pa gospodarsko krizo. Zgolj 14 odstotkov anketirancev verjame, da je na Hrvaškem vse v redu, to pa je najvišja raven pesimizma v zadnjem letu dni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin