Ponedeljek,
22. 7. 2024,
9.43

Osveženo pred

5 ur, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
vojaške vaje Kitajska Tajvan

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 9.43

5 ur, 35 minut

V Tajvanu ob napetih odnosih s Kitajsko začetek rednih vojaških vaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Vojaške vaje | Vaje začenjajo ob naraščanju napetosti med Tajvanom in Kitajsko v zadnjih mesecih. | Foto Reuters

Vaje začenjajo ob naraščanju napetosti med Tajvanom in Kitajsko v zadnjih mesecih.

Foto: Reuters

Tajvan je ob naraščanju napetosti v odnosih s Kitajsko v zadnjih mesecih danes začel redne letne vojaške vaje, ki simulirajo odziv otoške države na morebitno kitajsko invazijo. Tajvanska vojska sicer petdnevne vojaške vaje z imenom Han Kuang vsakoletno izvaja že od leta 1984.

Po navedbah tajvanskega ministrstva za obrambo bodo z letošnjimi vajami preizkusili odpornost ključne infrastrukture po vsej državi in sposobnost obrambe kritične infrastrukture v glavnem mestu Tajpej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vaje, s katerimi naj bi preizkusili odziv na napad Kitajske, so danes začeli v mestu Taoyuan blizu prestolnice, kjer je tudi glavno tajvansko mednarodno letališče. Kasneje bo tajvanska vojska vadila še obrambo glavnega pristanišča v državi.

Letos naj bi vaje čim bolj približali dejanskim spopadom brez scenarija, navaja agencija Reuters. Odpravili so elemente, ki so bili večinoma namenjeni prikazovanju moči orožja, medtem ko se bodo bolj osredotočili na vaje v nočnem času in na simulacijo delovanja vojske ob prekinjenih komunikacijskih linijah.

Ob simulaciji kitajskega raketnega napada bodo evakuirali ulice večjih mest

Petdnevne vojaške vaje bodo potekale hkrati z vajo civilne zaščite, med katero bodo ob simulaciji kitajskega raketnega napada za pol ure evakuirali ulice večjih mest in preizkusili pošiljanje opozorilnih alarmov na mobilne telefone prebivalcev otoka.

Vaje začenjajo ob naraščanju napetosti med Tajvanom in Kitajsko v zadnjih mesecih, potem ko je bil januarja izvoljen novi tajvanski predsednik Laj Čingte.

Laj je maja ob prisegi na položaj pozval Kitajsko, naj preneha politično in vojaško ustrahovati otok, Peking pa je le nekaj dni zatem v bližini Tajvana sprožil vojaške vaje, ki jih je označil za kazen za separatistična dejanja otoka.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje ponovno vzpostavitev nadzora nad njim, po potrebi tudi s silo.
Kitajska, vojaške vaje, vojska
Novice Kitajska zaključila vojaške vaje okrog Tajvana
Kitajska, vojaške vaje, vojska
Novice ZDA zaskrbljene zaradi kitajskih vojaških vaj v bližini Tajvana