Sobota,
31. 8. 2024,
9.33

Osveženo pred

8 ur, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,64
zavržena hrana odpadki hrana restavracija aplikacija Hrvaška

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 9.33

8 ur, 36 minut

Na Hrvaškem od septembra aplikacija s ponudbo hrane po več kot pol nižjih cenah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,64
Zavržena hrana | Na Hrvaškem letno proizvedejo 286.379 ton odpadkov od hrane, kar je 71 kilogramov na prebivalca. Kar 40 odstotkov hrane, ki jo zavržejo, je užitne. | Foto Shutterstock

Na Hrvaškem letno proizvedejo 286.379 ton odpadkov od hrane, kar je 71 kilogramov na prebivalca. Kar 40 odstotkov hrane, ki jo zavržejo, je užitne.

Foto: Shutterstock

Na Hrvaškem bo septembra začela delovati aplikacija Crumbs, katere cilj je zmanjšati količino zavržene hrane. Aplikacija bo povezovala kupce s prodajalci živil, pri katerih bodo lahko kupovali hrano po najmanj pol nižjih cenah.

Trgovine, pekarne, restavracije in podobni ponudniki hrane in živil bodo prek aplikacije Crumbs ponujali tisto hrano, ki je ne bodo prodali v okviru delovnega časa in ji ni pretekel rok trajanja. 

Kupci bodo prek aplikacije lahko kupovali pakete presenečenja, v katerih bodo živila, ki jih bo izbral trgovec, na voljo pa bodo po 50- do 70-odstotnih popustih, napovedujejo na platformi Crumbs.hr.

Cilj je zmanjšati količino zavržene hrane

"Gre pravzaprav za aplikacijo za prodajo in nakup presežkov hrane, njen cilj pa je zmanjšati količino zavržene hrane in prispevati k trajnosti," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal ustanovitelj platforme in aplikacije Antonio Matušan. Pojasnil je, da vsebina paketa ne bo v celoti znana, ker ponudniki hrane ne bodo vedeli, kaj jim bo ostalo ob koncu dneva.

Platformi se je doslej pridružilo več kot 50 ponudnikov hrane v Zagrebu. Matušan načrtuje tudi širitev v nekatera druga hrvaška mesta, poleg hrane pa v prihodnosti nameravajo povezovati kupce tudi s prodajalci nekaterih drugih izdelkov s kratkim rokom trajanja, kot je cvetje.

Crumbs bo začel delovati septembra. Kupci bodo morali hrano na začetku prevzemati osebno, sčasoma pa bodo po besedah Matušana ponujali tudi dostavo.

Na Hrvaškem letno proizvedejo 286.379 ton odpadkov od hrane, kar je 71 kilogramov na prebivalca. Kar 40 odstotkov hrane, ki jo zavržejo, je užitne, še navajajo v podjetju.

McDonald’s, McDonalds
Novice Raziskava Uporabne strani: je McDonald’s v Sloveniji dražji ali cenejši kot pri sosedih?
Revščina
Novice ZPM Ljubljana Moste-Polje beleži upad materialnih donacij
ello-AEU9UZstCfs-unsplash_1200
Novice Poznate razliko med oznakama "Porabiti do" in "Uporabno najmanj do"?