Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2011,
17.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rupert Murdoch

Torek, 19. 7. 2011, 17.16

7 let, 12 mesecev

Murdoch: To je najbolj ponižen dan mojega življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medijski mogotec Rupert Murdoch je pred odborom britanskega parlamenta zatrdil, da je danes "najbolj ponižen dan v njegovem življenju".

Na zaslišanju o vdorih v telefone, ki pretresajo njegov medijski imperij, je govoril skesano, vendar zavrnil osebno odgovornost. "Šokiran, zgrožen in osramočen" V napetem ozračju med vprašanji poslancev in njegovimi odgovori, je Murdoch zatrdil, da je "šokiran, zgrožen in osramočen", ker je njegov, sedaj že "pokojni" tabloid News of the World vdrl v telefon umorjene šolarke Milly Dowler. Njegovi uslužbenci naj bi ga zavajali Zatrdil je, da se ni zavedal, da je bilo vdiranje v telefone bolj razširjeno, kot se je sprva trdilo, in da so ga nekateri uslužbenci očitno zavajali. Dejal je, da ni odgovoren za škandal in zanikal, da bi si njegovo podjetje zatiskalo oči pred vdiranji v telefone. Okrivil je ljudi, ki jim je zaupal, a dodal, da tudi oni "morda krivijo tiste, ki so jim zaupali".

Brooksova in Hinton sta zaradi škandala odstopila Dva Murdochova visoka uslužbenca Rebekah Brooks and Les Hinton sta zaradi škandala odstopila, kar Murdoch obžaluje. "S Hintonom sem delal 52 let in zaupam mu s svojim življenjem," je dodal.

Dejal je tudi, da ni videl dokazov, da bi kateri časnik v njegovi lasti vdiral v telefone žrtev terorističnega napada v ZDA 11. septembra 2001 ali njihovih svojcev.

Njegov sin James, ki na zaslišanju sedi zraven njega, se je opravičil za škandal in poslancem dejal, da "ta dejanja niso vredna standardov, h katerim stremi naše podjetje". James, sicer vodje Murdochovega imperija News Corporation za Evropo in Azijo, je dodal, da je podjetje ravnalo, kot je lahko hitro in transparentno.

Nepravilnosti niso preiskali Rupert Murdoch pa je priznal, da niso preiskali zadeve, potem ko je sedaj že nekdanja izvršna direktorica britanske založniške hiše News International Rebekah Brooks pred leti parlamentu povedala, da je News of the World policistom plačal za informacije. Kot je dejal, se ni ukvarjal z News of the World, ki je predstavljal "manj kot odstotek" njegovega News Corporation, ki zaposluje 53.000 ljudi. Z urednikom tega tabloida se je pogovarjal enkrat na mesec, večkrat pa z uredniki Sunday Timesa v Veliki Britaniji in Wall Street Journala v ZDA.

Več kot milijon dolarjev za poplačilo žrtev Osemdesetletni Murdoch je bil mestoma videti negotov in je dajal le kratke odgovore. Dejal je tudi, da ni vedel, da je njegovo podjetje plačalo veliko denarja - v nekem primeru celo 1,1 milijon dolarjev -, da bi poravnal tožbe žrtev vdiranja v telefone. James je pojasnil, da se s civilnimi tožbami ukvarjajo vodilni predstavniki podjetja v državi, kjer potekajo, tako da se je z omenjeno tožbo ukvarjal on.

James Murdoch se je sicer večkrat vmešal v spraševanje svojega očeta in mu skušal pomagati pri odgovorih o specifičnih vprašanjih o delovanju podjetja.

News of the World naj bi ukinili zaradi suma kaznivih dejanj Rupert Murdoch je tudi zanikal, da se je za ukinitev tabloida News of the World odločil iz finančnih razlogov. Kot je dejal, se je za to odločil zaradi suma kaznivih dejanj.

Brooksova je pričevanje začela z opravičilom Po skoraj treh urah zaslišanja so poslanci nato začeli z zaslišanjem Rebekah Brooks, ki je zaradi škandala odstopila minuli petek. Svoje pričanje je začela z opravičilom za dogajanje v News of the World.

Podkupovanje policistov je zanikala Dejala je, da so v tabloidu v več notranjih preiskavah vztrajno zanikali, da bi novinarji vdirali v telefone. Resnosti razmer pa se je zavedla šele, ko je lani videla dokumente, ki jih je v civilni tožbi predložila igralka Sienna Miller. Na vprašanje, ali so ji lagali vodstveni delavci tabloida, pa zaradi poteka kazenske preiskave ni želela odgovoriti. Dejala je tudi, da ni nikoli odobrila plačila podkupnine kakemu policistu.

Policija naj ne bi vedela za vdiranje v telefone Kot prvi je pred poslanci pričal bivši načelnik Scotland Yarda Paul Stephenson, ki je odstopil v nedeljo. Na pričanju je povedal, da je deset od 45 predstavnikov v oddelku za stike z mediji londonske policije prej delalo za News International, zanikal pa je obstoj neustreznih odnosov med policijo in tem medijskim imperijem Murdocha. Dejal je, da ni vedel, da je News of the World vdiral v telefone, priznal pa, da mu je sedaj nerodno, da je policija za svetovalca za stike z javnostmi najela Neila Wallisa, bivšega urednika časnika.

Glede odnosa z Wallisom, ki so ga zaradi vpletenosti v afero prijeli minuli teden, pa je dejal, da ga v času, ko so ga leta 2009 najeli za skrajšani delovnik, ni imel razloga, da bi ga povezoval z vdiranjem v telefone. Po Stevensonu je nato pričal še njegov bivši pomočnik John Yates, ki je odstopil v ponedeljek. Kot je dejal, bi leta 2009, ko je zavrnil vnovično odprtje preiskave zaradi vdiranja v telefone s strani tabloida News of the World, ravnal drugače, če bi vedel, kako se bo zadeva razvijala.

Veliko zanimanje za zaslišanje Preden je Murdoch prišel v parlament, se je sicer pred poslopjem že ure prej zbralo veliko ljudi in novinarjev, ki so upali, da bodo uspeli dobiti prostor v majhni sobi odbora, kjer je lahko kakih 40 ljudi. Veliko več jih lahko zaslišanje spremlja v živo v sosednji sobi, pa tudi prek televizijskih ekranov, britanske televizijske postaje pa pričakujejo visoko gledanost.

Ne spreglejte