Četrtek,
29. 8. 2024,
18.48

Osveženo pred

1 ura, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
sankcije Gaza Izrael Tanja Fajon

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 18.48

1 ura, 54 minut

Ministrica Tanja Fajon podpira sankcije proti izraelskim voditeljem, ki kršijo mednarodno pravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Tanja Fajon | Ministrica Tanja Fajon je partnerje EU pozvala, naj sledijo Sloveniji pri priznanju neodvisne in suverene Palestine. | Foto MFEA Slovenia/X

Ministrica Tanja Fajon je partnerje EU pozvala, naj sledijo Sloveniji pri priznanju neodvisne in suverene Palestine.

Foto: MFEA Slovenia/X

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na današnjem neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju pozvala k uvedbi sankcij proti izraelskim političnim voditeljem, ki kršijo mednarodno pravo. Za to se je že zjutraj zavzel visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki naj bi predlagal uvedbo sankcij proti dvema ministroma. Medtem ko so ministri več držav članic EU izrazili zadržanost, pa tudi nasprotovanje predlogu Borrella. 

Josep Borrell je ob prihodu na zasedanje pojasnil, da je sprožil razpravo z državami članicami, ali bi bilo treba uvesti sankcije proti določenim izraelskim ministrom, ki širijo sovražna sporočila, uperjena proti Palestincem, in predlagajo ukrepe, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom. Sam meni, da je to treba storiti, vendar pa o tem odločajo države članice.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bil Borrellov predlog usmerjen proti finančnemu ministru Bezalelu Smotriču in ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben-Gviru. Skrajno desna izraelska ministra v zadnjih mesecih razburjata z javnimi izjavami in dejanji, usmerjenimi proti Palestincem.

Ministrica Tanja Fajon je na novinarsko vprašanje, proti komu konkretno bi bilo treba po njenem mnenju uvesti sankcije, odgovorila, da "zagotovo proti tistim, ki bi se jim dokazalo kršenje mednarodnega prava, tudi omenjenim".

V razpravi je prav tako pozvala k razmisleku o okrepitvi trgovinskih oziroma ekonomskih sankcij proti Izraelu, je še povedala ob koncu zasedanja.

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve, se je ministrica v razpravi zavzela tudi za nadaljevanje sankcij proti voditeljem palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Obenem je pozvala k nujnemu humanitarnemu premoru, da bi omogočili cepljenje otrok proti različnim boleznim, predvsem otroški paralizi.

Dodala je, da mora EU skupaj ustvariti pritisk nad Izraelom, da bo bolnim in ranjenim dovolil odhode iz Gaze in jim bo nudeno primerno zdravljenje. Na srečanju je pojasnila tudi slovenska prizadevanja, da bi lahko kmalu tudi na medicinsko rehabilitacijo v Slovenijo sprejeli ranjene otroke.

Borrellov predlog je "nevaren"

Medtem so ministri več držav članic EU izrazili zadržanost, pa tudi nasprotovanje predlogu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Borrella. Predlog je na kritike naletel tudi v Izraelu.

Borrell je po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU, na katerem niso mogli sprejemati odločitev, sporočil, da glede njegovega predloga, da bi zaradi kršenja človekovih pravic uvedli sankcije proti dvema skrajno desnima ministroma izraelske vlade, ni soglasja. 

Več članic, med njimi Češka, Avstrija in Madžarska, nasprotuje uvedbi sankcij proti izraelskim oblastem, navajajo tuje agencije. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je tako danes prek družbenih omrežij sporočil, da je Borrellov predlog "nevaren".

Vodja italijanske diplomacije Antonio Tajani pa ga je označil za "nerealističnega". "S teoretičnim priznanjem Palestine in sankcijami proti izraelskim ministrom ne bomo rešili problema," je povedal.

Zadržana je bila tudi nemška ministrica Annalena Baerbock, ki sicer ni izključila možnosti, da bi Nemčija podprla uvedbo sankcij.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac pa je medtem že v sredo zvečer na družbenem omrežju X zapisal, da si prizadevajo, da zunanji ministri EU na današnjem zasedanju ne bi sprejemali "protiizraelskih odločitev".

jihad borci džihad islamisti
Novice V izraelski raciji na Zahodnem bregu ubili poveljnika Islamskega džihada
Itamar Ben-Gvir
Novice Zunanji ministri EU zadržani do predloga za sankcije proti izraelskima ministroma
Cipi Livni
Novice Levica zaradi udeležbe Cipi Livni grozi z bojkotom Blejskega strateškega foruma