Ponedeljek,
22. 11. 2021,
12.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,97

10

Natisni članek

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Nemčija

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 12.40

2 leti, 10 mesecev

Minister za zdravje: Nemci bodo do konca zime cepljeni, preboleli ali mrtvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,97

10

Jens Spahn | Nemški minister za zdravje Jens Spahn je znova pozval k cepljenju proti bolezni covid-19. | Foto Reuters

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je znova pozval k cepljenju proti bolezni covid-19.

Foto: Reuters

Večina Nemcev bo zaradi trenutnega intenzivnega širjenja okužb z novim koronavirusom do konca zime ali cepljena proti covid-19, ga prebolela ali pa bo mrtva, je danes posvaril nemški minister za zdravje Jens Spahn in znova pozval k cepljenju proti covid-19. Obenem je v luči omejitve dobav cepiva Pfizer/BioNTech hvalil cepivo Moderne.

"Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev," je danes na novinarski konferenci dejal Spahn in za to okrivil širjenje zelo nalezljive koronavirusne različice delta. "Zato tako nujno pozivamo k cepljenju," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ostro opozorilo je minister podal sredi zaostrenih zdravstvenih razmer, v katerih se država trudi zajeziti rekordno naraščanje števila okužb z novim koronavirusom. Bolnišnice že svarijo pred preobremenjenostjo intenzivnih enot. "V številnih bolnišnicah imamo zelo, zelo težke razmere," je danes dejal tudi Spahn.

V celoti je trenutno cepljenih 68 odstotkov prebivalcev Nemčije, kar je po navedbah strokovnjakov premalo za ohranitev epidemije pod nadzorom.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili 30.643 novih primerov, kar je precejšen porast v primerjavi s tednom dni prej, ko so poročali o 23.607 okužbah. Umrlo je še 62 covidnih bolnikov.

Novice Izgrednike na Nizozemskem mirijo z vodnimi topovi in tudi s streli #foto #video

Omejena dobava Pfizerjevega cepiva

V državi je sredi pozivov k odločitvi tudi za poživitveni odmerek cepiva sicer zdravstveno ministrstvo pred kratkim v pismu zveznim deželam določilo mejo za količine naročil cepiva Pfizer/BioNTech, za katero vlada največje zanimanje.

Čeprav se trenutno okoli 90 odstotkov naročil zveznih dežel nanaša na cepivo Pfizer/BioNTech, pa naj bi v prihodnjih tednih za tretji odmerek pogosteje uporabili cepivo Moderne, saj se bo njeni zalogi v državi v prvem četrtletju prihodnjega leta iztekel rok uporabe.

Spahn je danes cepivo Moderne označil za "dobro, varno in zelo učinkovito cepivo". Je pa dodal, da bodo v prihodnjih tednih vendarle še vedno uporabljali tudi Pfizerjevo cepivo. Danes in v torek bodo iz zalog sprostili šest milijonov odmerkov tega cepiva, je še napovedal. "Cepiva je dovolj za vsa cepljenja. In obe cepivi delujeta."

Veljajo strožji ukrepi

Nemčija je pretekli teden naznanila strožje ukrepe za omejitev silovitega četrtega vala, v skladu s katerimi bodo na območjih z visoko ravnjo hospitaliziranih med drugim necepljenim prepovedali dostop do določenih območij, kot so kinematografi, telovadnice in notranji prostori restavracij.

Več najhuje prizadetih zveznih dežel, vključno z Bavarsko in Saško, se je odločilo iti še dlje. Tako so na primer odpovedali večje dogodke, kot so božični sejmi, in necepljene skorajda izključili iz javnega življenja.

Salzburg
Novice Del Avstrije zapira javno življenje. Bo tako do božiča?

Za Merklovo trenutni omejitveni ukrepi v Nemčiji niso zadostni

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila danes kritična do trenutnih omejitvenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, saj ti po njenem mnenju niso zadostni. Posvarila je, da so epidemiološke razmere dramatične, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Imamo dramatične razmere. Kar zdaj velja, ni dovolj," je dejala Merklova na posvetu z vodstvom krščanskih demokratov (CDU) v Berlinu.

Kot so povedali udeleženci srečanja, je Merklova posvarila pred nadaljnjim razvojem epidemije. "Smo v položaju, ki bo presegel vse, kar smo imeli do zdaj," je posvarila. Po njenem mnenju trenutno ne bo zadostoval več niti pogoj PC, torej preboleli in cepljeni.

Cepljenje je pomembno, vendar trenutno ne bo več pomagalo pri zaustavitvi trenda, bo pa v pomoč dolgoročno, je še poudarila.

V celoti je trenutno cepljenih 68 odstotkov prebivalcev Nemčije, kar je po navedbah strokovnjakov premalo za ohranitev epidemije pod nadzorom. Sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na sto tisoč prebivalcev pa je danes dosegla za državo rekordno raven in znaša 386,5 okužbe.

Nemčija je pretekli teden napovedala strožje ukrepe za omejitev silovitega četrtega vala, v skladu s katerimi bodo na območjih z visoko ravnjo hospitaliziranih med drugim necepljenim prepovedali dostop do določenih območij, kot so kinematografi, telovadnice in notranji prostori restavracij.

Več najhuje prizadetih zveznih dežel, vključno z Bavarsko in Saško, se je odločilo iti še dlje in so odpovedale večje dogodke, kot so božični sejmi, ter necepljene skorajda izključili iz javnega življenja.

Pfizer_2
Novice Hrvaški bomo posodili več kot 40 tisoč odmerkov cepiva