Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2011,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zoran Milanović Ivo Josipović

Sreda, 14. 12. 2011, 13.17

8 let

Milanović novi mandatar hrvaške vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v skladu z izidi parlamentarnih volitev mandat za sestavo nove vlade podelil predsedniku SDP Zoranu Milanoviću.

Milanović je na vprašanje novinarjev med drugim dejal, da ne ve, zakaj še ni seznama arbitrov, kot ga določa arbitražni sporazum za ureditev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Dogovor o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško je bil sklenjen pred več kot dvema letoma in po mnenju Milanovića je dobro, da je bil dosežen.

"Po mojih informacijah seznama arbitrov ni niti do danes" Ob tem je spomnil, da so socialdemokrati (SDP), ki so bili takrat v opoziciji, opozarjali na nekatere člene sporazuma, ki "niso bili jasno določeni". Kot je pojasnil, so takrat iz SDP skupaj z Josipovićem opozarjali, da ni bilo jasno, kdo bo, na podlagi kakšnih kriterijev in v kakšnem roku določil seznam arbitrov. "Po mojih informacijah seznama arbitrov ni niti do danes, čeprav je od podpisa arbitražnega sporazuma minilo več kot dve leti," je dejal Milanović.

Naloga Evropske komisije je bila, da do podpisa hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo 9. decembra pripravi seznam arbitrov, da bi potem začeli teči roki, v katerih bi Hrvaška in Slovenija lahko dosegli soglasje o treh članih arbitražnega sodišča za reševanje spora o meji med državama. "Da bi dosegli soglasje, je potreben seznam. Seznam bi po mojem mnenju že moral biti sestavljen. Zakaj do tega ni prišlo, ne vem, sicer pa vidim, da omenjeno vprašanje zanima tudi naše kolege in partnerje v Sloveniji," je dejal Milanović. "Dobro je, da se od začetka držimo pogodbe, da bi tudi na koncu kot dve civilizirani državi sprejeli odločitev sodišča," je dodal.

Za prvi premierski obisk v tujini bo izbral BiH, Slovenijo ali Srbijo Novi mandatar hrvaške vlade je omenil, da bo eno izmed sosednjih držav - BiH, Slovenijo ali Srbijo - izbral za svoj prvi premierski obisk v tujini.

"Čaka nas veliko dela" Sicer pa je Milanović ob prejemu premierskega mandata tudi dejal, da njegovo vlado čaka veliko dela, ker je treba Hrvaško izvleči iz gospodarske krize. Kot eno izmed prvih nalog nove vlade je omenil pripravo državnega proračuna in referenduma za vstop države v EU. Predsednik Josipović pa je napovedal, da bo za prihodnji teden sklical ustanovno sejo sabora. Po pričakovanjih naj bi dan po oblikovanju parlamenta Milanović predstavil program in člane svoje vlade ter zahteval zaupnico. SDP je na parlamentarnih volitvah 4. decembra vodila levosredinsko koalicijo kukuriku, v kateri so bile še HNS, IDS in HSU. Na volitvah so v 151-članskom saboru je koalicija dobila 80 mandatov.

Ne spreglejte